Nem érdemes, mert egész télen lehet kapni. kétkilónként meg lehet főzni és mindig van céklasaláta.
akinek meg terem, ugyanúgy el tudja tárolni télire, mint a krumplit.
a céklasalátát amúgy télire üvegben csak tartósítószerrel lehet eltenni, mert a benne levő és a hozzáadott cukortól hamar megromlik anélkül.
A nagykönyv szerint a céklát héjastól elő kell főzni. Ezzel ellentétben én így rakom el télire a céklát:
meghámozom, majd felszeletelem. Egy lábasban kevés vízben felteszem főni, ízlés szerint teszek hozzá cukrot és kevés sót, egész köményt.
Addig főzöm a céklát, míg majdnem teljesen puha lesz, ekkor óvatosan adom hozzá az ecetet, közben kóstolgatom.
Pontos mennyiség nincs, ki-ki ízlése szerint.
Azon forrón, előkészített üvegekbe rakom, tetejére pici na-benzoátot pöttyintek, az üvegeket csavaros tetővel lezárom és még forrón beteszem őket a hűtőládába.
Amikor teljesen kihűlt, berakom a spájz polcaira, további felhasználásig.
Ugyanígy készítem a céklasalátát frissen fogyasztásra is, de akkor nem kell hozzá tartósító!
Elvileg jónak kell lennie. régen is tettek el így lekvárokat, hogy két celofán közé tettek szalicilt.
de, ha azt ládod, hogy finoman pezsegni, habosodni kezd, akkor sajnos megforrt, akkor az már nem lesz jó.
hát legyen vele szerencséd:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!