Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogy lehet, hogy a tejszín és...

Hogy lehet, hogy a tejszín és a vaj, olyan sokáig bírja?

Figyelt kérdés

Mindkettő tejalapú, és főleg a tejszínben van víz is. A vaj is tejszín, csak más formátumban. Ennek ellenére a sok esetben idig-óráig nem hűtött vagy csak kamrában és nem hűtőben tárolt vaj sem romlik meg olyan gyorsan, a tejszín meg hűtőben is egész jól bírja felbontás után, míg a tej pár nap alatt megromlik.

Tehát mi annak az oka, hogy a tejszín jobban bírja a strapát, mint a tej?



2012. ápr. 30. 01:32
 1/4 anonim válasza:
A tej majdnem 90%-a víz, vizes közegben gyorsabban szaporodnak a baktériumok, míg ezzel szemben a vaj 80%-a zsiradék, ez nem kedvez a romlásnak.
2012. ápr. 30. 02:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:

A tejben sok fehérje (is) van, ami hamar kicsapódik savas közegben, és ha melegen áll a tej, akkor tejsav keletkezik benne.


A tejszin nagyrészt zsir és viz, fehérje jóformán nincs benne. Ha meleg helyen áll, akkor az is meg tud savanyodni.


A vaj meg gyakorlatilag tejzsir, nincs, ami meg tudna benne savanyodni, legfeljebb idövel megavasodik, de ahhoz elég sok idö kell.


Mellékesen a házi tej hüvös kamrában több napig is eláll anélkül, hogy megsavanyodna.

A mai tejszinek jó része meg már legalább is hökezelt, nem eredeti állapotában van.

2012. ápr. 30. 07:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
A zsír nagyon jó tartósító és mindkettőben sok van
2012. ápr. 30. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. A tejszínt csak hűtőben tartom, a vajat a kenhetőség biztosítása érdekében nem mindig.

Amúgy erről a zsír jut eszembe, az is eláll egy jódarabig a kamrában, mielőtt megavasodna.

2012. ápr. 30. 10:34

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!