Hogy kell pizzatésztát csinálni tojás nélkül, hogy lágy maradjon a tésztája?
40 dkg liszt, egy kávéskanál só, egy csipet cukor, 5 dkg élesztő, két evőkanál olaj. Annyi vizzel kell összedolgozni, hogy egy lágy tésztát kapj, amit kézzel szét tudsz huzni, és elteriteni egy tepsiben. Erre kell rakni a különböző feltéteket. Paradicsomszósz (vagy konzerv hámozott paradicsomot), és amit akarsz. Én bazsalikomot szoktam belerakni, de ez kimaradhat, vagy tehetsz más fűszert hozzá.
Én nagyon szeretem paradicsom helyett fokhagymás tejföllel megkenni.
Vastag tészta
50 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
2 ek. méz
2-3 tk. só
3-4 ek. olívaolaj
3 dl langyos víz (ha szükséges, akkor még kb. fél dl mehet hozzá)
z élesztőt futtassuk fel a langyos vízben.
A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá a felfutott élesztőt, az olajat, adjuk hozzá a sót és a mézet, majd kb. 10 perc alatt dagasszuk ruganyos tésztává, ami a kezünktől elválik. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Dagasszuk át újra, majd hagyjuk ismét a duplájára kelni.
Ezután gyúrjuk át, osszuk ketté a tésztát, majd nyújtsuk ki őket kb. 5 mm vastagságúra.
Mehet rá a feltét és toljuk 220°-ra előmelegített sütőbe 10-15 percre.
Én is pont úgy szoktam készíteni, mint a 3. hozzászóló, csak én több olajat öntök bele. De ezt nem érdemes méregetni. Önts egy adag lisztet a tálkába, közepébe mélyedésbe langyos víz, egy két csipet cukrot, fél élesztőt. Miután felfutott összegyúrod sóval, olajjal, és vízzel. Majd keleszted. Hamar rá lehet érezni, és tényleg nem kell méregetni.
Én volt, hogy tettem bele kis oregánót (szárítottat) a tésztába. Lehet variálni :D
Ugyanebből a tésztával, ha teszel bele jó sok kakukkfüvet, és nagyon vékony rudakat sodorsz, majd sütőpapíron pirosra sütöd, akkor szuper kis grissiniket kapsz, amit se perc alatt el fogtok ropogtatni, mert olyan fincsi. (csak legyen elég sós a tészta)Mondjuk kicsit babrás a nagyon vékonykára nyújtás, de érdemes kipróbálni :D
Ja, és az 5. vagyok ismét.
A pizzatésztát olajozott tepsibe tedd bele!
Feltétnek bőven kend meg ketchuppal, és mehet rá bármi, ami otthon van.
Mi legjobban úgy szeretjük, hogy vékonyra szeletelt hagyma, kukorica, kockázott bacon, sajt (ha már extra pizzát szeretnénk, és épp van otthon, akkor megy rá még kolbászkarika is néhány, vörösbab (konzerv), vagy gomba (előtte meg kell dinsztelni, hogy ne a pizzát áztassa el a kifolyt lével), vagy esetleg füstölt sajt darabkák is ide oda, vékonyra szeletelve.
De ha előveszed egy pizzéria szórólapját, vagy megnézed a neten, biztos találsz jó ötleteket, ízlésednek megfelelően.
Kevés tejet is lehet bele tenni, de akkor kevesebb vízzel.
Egy jó ötlet: a pizza szélét rendszerint otthagyják az emberek. Ha beízesíted a tésztát, akkor azt is szívesen megeszik. Pl. fokhagymával, oregánóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!