Mitől lessz sűrű a acsirke pörkölt? Miért nem tünik el a hagyma a szaftjából?
A főzős műsorokban lehet látni, hogy sok hagymát dinsztelnek, megszórják pirospaprikával, esetleg adnak hozzá paprikát, paradicsomot apróra vágva. Ezt összefőzik, amikor elfőtte a levét, akkor felöntik ismét egy kicsivel, majd megint elfőzik róla. Ezt 3-4 szer is meg lehet csinálni, így olyan az alap, mintha szósz lenne (persze nem annyira egynemű). És ebbe az alapba rakják aztán a csirkét, amit kevés vízzel főznek.
Így lényegesen sűrűbb lesz a szaft. Én mondjuk csak csirkénél csinálom így, mert én is azt tapasztaltam, hogy ott hígabb marad a lé.
Vizesre sikerül , ha sok vizet öntesz hozzá . Ki kell tapasztalni a hagyma és a hús arányát , kevés hagymától nem fog besűrűsödni .A hagymához még adhatsz paradicsomot , mondjuk egy felet , mert az meg savanyít . Apríthatsz hozzá zöldpaprikát is . Ezek mind össze és szét főnek , sűrítenek ,
vízzel óvatosan , inkább többször tölts utána , hogy ne égjen le .
Csak akkor lesz jó a pörkölt,ha combból,szárnyakból far-hátból főzöd. Csirkemellből nem.
Nem kell sok hagyma hozzá,ez csak most divat.
Egy fej hagymát zsíron (nem olajon,mert abból nem lesz jó szaft)addig kell kevergetve dinsztelni,amíg üveges lesz. Ekkor ráteszed a combokat és addig kevered,amíg a hús kifehéredik. Ekkor rászórod a pirospaprikát,és alá öntesz egy kevés vizet. Sót,borsot teszel bele,és lassan főzöd. Ha kell,akkor pótolod a vizet alatta.
A szalmasárgára sütött hagymát pár evőkanál vízzel főzd vissza,(értsd: újra süsd zsírjára), ekkor a szaft állaga is javul és a hagyma is "eltűnik", sőt nem bántja az egyszálbélűek kényes gyomrát.
A másik "titok" valóban a csontos hús, és a rövid lében való
párolás, ami macerás ugyan, mert sokat kell kevergetni, de az aranyló, sűrű szaft kárpótol a munkáért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!