A tehéntejet muszáj felforralni vagy elég ha takarékon főzőm egy órát de nem forr fel? Gyerek megihatja így?
A főzés az azt jelenti forr. Na mindegy, fel kell forralni.
Mi csutkagázon szoktuk, a nagy rózsán.
Amikor az aludtejből akarsz túrót, azt kell lassú tűzön, de az is felforrrrrrrrrrr...
Elég ha felforrt, és rögtön elzárod.. amúgy is kifutna.
Nagy lihegés közepette.
Igen, muszáj felforralni. A forralás sterilizálja, így ha van is benne valamilyen káros baktérium, akkor elpusztul. Ellenkező esetben komoly baja lehet a gyereknek tőle!
Gondolom, te pasztőrözni akarod. Azzal házilag nem jó ötlet kísérletezni. A pasztőrözésnek is a sterilizálás a célja, viszont meghatározott hőfokon kell tartani meghatározott ideig a tejet. Ha nem sikerül, még az is lehet, hogy csak elszaporítottad benne a baktériumokat.
A gyerekedről van szó! Forrald fel, ne kockáztass!
"– A házi tejet, vagyis a nyers tejet is fel kell forralni fogyasztás előtt – mondja a szakember, – pedig a forralás hosszabb ideig tart, és magasabb hőfokon történik, mint a pasztörizálás. Hiszen a tejnek, hasonlóan a vízhez, 100 fok körül van a forráspontja. Ezzel szemben a pasztörizálás 71-74 fokon történik. Ez a kezelés megöli a káros baktériumokat, de megőrzi a tej nyers jellegét. Ipari feldolgozás szempontjából a következő fokozat a 85-90 fokon történő hőkezelés. A 20-28 napig eltartható tejeket 121 fokra hevítik fel, ez az eljárás alig pár másodpercig tart, így teljes értékű tejet kapunk, ami a tej originális anyagait alig-alig változtatja meg, de az eltarthatóságot növeli, míg a több hónapig is eltartható, ultrapasztőrözött tejeket 136 fokon hőkezelik."
Én gyerekkorom óta nyers tejet iszom, nem kis mennyiségben, semmi bajom :)...
Sehogy nem ihat tehéntejet a gyerek sem...
Dr. Robert M. Kradjian orvos a honlapján kifejti hogy a szakirodalom például 1988 és 1993 között 2700 tanulmányban foglalkozott a tejjel a "gyógyászat" címszó alatt. Ebből ő személyesen közel 500-at vizsgált meg. Ezt írta:
"Hogyan foglalhatnám össze ezeket a cikkeket? Még a borzalmas minosítésnél is rosszabbak egy picivel. Eloször is, egy szerző sem beszélt a tehéntejről mint egy mellékhatás nélküli kiváló ételről és mint 'teljes értékű étel'-ről, mint ahogy azt az ipar elhitette velünk. A kiadott riportok fő fókuszában ezek voltak: bélgörcs, bélfertőzés, belső vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók csecsemőknél és gyerekeknél, valamint fertőzések mint például salmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvérűség vírusától való félelem, vagy a BIV (bovine immunodeficency virus) nevű szarvasmarha AIDS-szerű vírusától, valamint a gyermek cukorbetegség előidézésével való kapcsolatától. A tejben levő vérrel és fehér (genny) sejtekkel, valamint a benne levo kémiai anyagok, permetek egész sorával is foglalkoztak. Gyermekeknél ezek a problémák merültek fel: allergia, fül- és mandula fertőzés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés, görcsök, és 1-es típusú cukorbetegség. A felnőtteknél a problémák inkább a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allergiák, homloküreg gyulladás, és a sokkal komolyabb fehérvérűség, meg a lymphoma-ban és rákban való közreműködése."
Google: tej káros hatása
két évestől felfelé nyugodtan
mi is így
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!