Aki nem használ ételízesítőt, mivel fűszerezi a húslevest?
Köszi mindenkinek!
mit jelent a megfelelő hús?
Az állat tartásától és táplálásától függően más íze van a húsnak. Nyilván egy olyan tyúk, aki kinn kapirgált az udvaron, jobb ízű, mint az, amelyiket ketrecben neveltek fel és növekedésserkentővel tömtek, hogy hamar vágható legyen. Persze a különbözet legtöbbször az árban is megmutatkozik.
Akinek problémája van a fűszerezéssel: tény, hogy a hagyományos húslevesben nincs sokféle fűszer. No de miért ne újítson az ember? Nem feltétlen rossz az, amit még előttünk nem főztek meg, legfeljebb senkinek nem jutott eszébe, hogy mást is merjen beletenni, mint ami hagyományos.
Én minden ételt úgy fűszerezek, hogy amihez épp kedvem van, azt beleteszem, esetleg kihagyok olyasmit, amit illene beletenni. Néha nem sikerül tökéletesen, ez tény. De máskor meg szuper új ízeket kombinálok így ki.
A sokféle füvel vigyázz, nehogy "herbaté" legyen belőle. Sok szemes bors - fekete, fehér, piros, zöld.
A füvekből bazsalikom (kevés), borsika (több), nagyon kevés majoranna,őrölt piros paprika, sáfrány vagy kurkuma, késhegyni szerecsendió, késhegynyi gyömbér por. Hagyma 1 fej (10 percel a vége előtt), fokhagyma 2 cik (nem kínai) (10 perecel a vége előtt), , félbevágott zöld paprika (nem marokkói)(10 percel a vége előtt), petrezselyem zöld csokorba kötve(5 percel a vége előtt), petrezselyem gyökér, sárgarépa, karalábé. Csont!, hús.
(ha ételízesítő hatást akarsz, mindenféle E... nélkül, szárított porrá tört hagyma helyettesíti.)
Szerintem.
Ahogy valaki írta a megfelelő, és elegendő hús az alap.
Én szemes borsot, héjas vöröshagymát, kevés fokhagymát, sót, szezonban zöldpaprikát teszek bele.
A lassú főzés is fontos, ettem már disznóvágásban olyan húslevest ami "hirtelen főtt", semmi értelme nem volt, pedig én adtam fel bele a húst, annyi húsból főztem volna egy mosófazéknyi esszenciát.
csatlakozom az utólsók verziójához. jóféle hús, pár szem egészbors,pár szem kömény, héjas vöröshagyma (szép vöröshéjú) 2 gerezd fokhagyma, sok répa, gyökér, zeller, plusz egy kisebb csokor zellerzöldje, nyáron egy paprika paradicsom. (ezt kiveszem mielőtt szétesne)kellő mennyiségű só, 2 szem mokkacukor, amitől nagyon kellemes, lágy, harmonikus íze lesz.
igen hosszú, 3-4 órás gyöngyöző főzés meghozza a várt eredményt:)
16-os vagyok, elárulok nektek így szűk körben egy praktikát, és a hagymát kb fél centis szeletekre vágom, és szinte feketére, de legalább sötétbarnára pirítom forró vason, serpenyőben is lehet, és úgy teszem bele a levesbe, különleges ízt és mág szebb színt ad a levesnek, soha nem használtam sáfrányt pl. levest színezni...
33/f (mellesleg :))
@ doboszoli,
Ird le légy szives konkrétan, hogy milyen állatnak milyen húsa való a húslevesbe, illetve melyik az, ami garantáltan nem megfelelö. Köszi elöre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!