A "nyers rizsnek" ugyanannyi a súlya, mint a megfőzöttnek?
Ne nézzetek hülyének, csak számolgattam :)
Szóval kajáldából vettem ebédet, lemértem a rizst, 200 gr. Ez nyersen is ennyi volt, vagy a felvett víz dob a súlyán? A kalóriaszámolás miatt érdekelne :D
Köszönöm!
Szerinted a víznek van súlya? :)
Szerintem van... 1 liter = 1 kg
Hát épp a kalóriaszámlálgatás miatt nem mindegy, mert akkor 100 gr-ra kell számolnom, ha jól gondolom?
Köszönöm a válaszokat, ment a zöld pacsi :)
1. A kalóriatáblázatokban szereplö értékek mindig a nyers élemiszerre vonatkoznak (mert honna tudhatnák, hogy aki elkésziti, mennyire fözi puhára, mennyi vizet vesz fel a fözés során)
2. A rizs általában a saját súlyának 1-2szeres mennyiségü vizet vesz fel attól függöen, hogy mennyire puhára fözik. Az átlagos párolt rizshez dupla annyi vizet adnak, mint rizst, igy 100 g nyers rizsböl 300 g lesz készen.
3. Aki meg azt mondta, hogy mindegy, hogy nyersen vagy megfötten, az nem árt, ha elgondolkodik, hogy ha megfözik és a súly 2/3-a viz, akkor ugyanannyi-e a kalóriatartalma, mintha az egész rizs lenne. HA sikerült végiggondolnia, akkor rájön, hogy elég nagy a különbség.
Nyers rizs 353 kcal/100 g
Főtt rizs 100 kcal/100 g
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!