Megromlott egy idei baracklekvárom, most mi lesz?
No tehát nem vagyok kétségbe esve, csak kanálnyi penész képződött az egyik üveg lekvár tetején. Leszedem és a többit megesszük most. Műanyag fedő volt azon az egyen, és úgy éreztem nem zár jól, de mondom hátha mégis... :-) No de ezek szerint mégse.
Kérdésem, hogy vajon a többi, ami erős fémfedős és ami celofános, vajon azok megmaradnak? Azokon semmi bibít nem látok. Ennyit számít hogy nem zár tökéletesen? És a celofán az tökéletesen zár??? Fura.
Egyébként 1 kg gyümölcshöz 40 deka cukrot tettem, semmi tartósító nem volt benne, és napokon át meleg volt a dunsztban. Szóval a többi csak ép marad, ugye?
Pálinkának jó lesz.
Komolyra fordítva, van rá esély, hogy a többi megúszta, és nem romlik meg.
Semmi. A műanyag tető nem zár jól, nem is értem, hogy rakhattad olyanba :)
Ha tartósító nélkül főzöl, akkor elengedhetetlen, hogy jól záródó, sérülés- és rozsdamentes tetőt használj!
"A műanyag tető nem zár jól, nem is értem, hogy rakhattad olyanba :) "
Hát igen, én sem teljesen értem magamat. :-)) Még emlékszem is, ráadásul úgy éreztem lecsavaráskor, mintha mindjárt túlfordulna a menet.
Az a baj csak, hogy a sérülésmentes fémfedő fogyóeszköz, és pont mikor lekvár készül, rájövök, hogy hoppá nincs elég, s ilyenkor ha egy műanyagot is találok, kincsnek érzem. De nem. :-)
Hol árulnak tucatjával olcsó fémfedőt? Valahol már láttam, de sose tudom...? Egyszer veszek egy ládányit!
"Az a baj csak, hogy a sérülésmentes fémfedő fogyóeszköz, és pont mikor lekvár készül, rájövök, hogy hoppá nincs elég, s ilyenkor ha egy műanyagot is találok, kincsnek érzem. De nem. :-)"
Megboldogult édesanyám SOHA NEM FEDŐVEL rakta el a befőtteket, csak befőzőfólia és befőttesgumi párosítást használt + 3-4 nap szárazdunszt.
Soha nem lett baja, azóta se ettem olyan baracklekvárt, amilyet Ő csinált.
"Megboldogult édesanyám SOHA NEM FEDŐVEL rakta el a befőtteket, csak befőzőfólia és befőttesgumi párosítást használt + 3-4 nap szárazdunszt. "
No igen, az idei lekvárjaim felét én is celofánoztam. (mert már nem volt több fedél...:-))
Igazából a korábbi években nem volt egyszerre ennyi sok gyümölcsünk, és majdhogynem elég volt mindig a fémfedő. De most sok barack termett... :-)
Na a fémfedő meg eddig bevált, azért is nyúlok elsőre ösztönösen ahhoz, bár az én nagymamám is celofánozott anno, mégis..
Ezen kívül olvastam, hogy a celofános az mondjuk úgy "lélegzik", a fedős nem. És itt az jut eszembe, hogy akkor biztos könnyebben romlik.
Viszont azt is olvastam, hogy a celofános a "lélegzése" folytán idővel kipárolog vagy hogy mondjam, szóval sűrűsödik a lekvár. Ez a fémfedősnél lehetetlen, ha jól zár.
Na és épp ezért akarok már én is celofánra szokni, mert én jobban szeretem a nagyon sűrű lekvárt, mint a hígabbat. Viszont lekvárfőzéskor nem szeretem sokkal tovább főzni, csak azért hogy sűrűsödjön, mert a színe is csúnyább lesz... Ezért most tesztelem, hogy a celofánnal ez a sűrűsödés hogy fog összejönni. :-)
Hátha leszokok a fedőzésről. A műanyag fedelet viszont örök életre elfelejtem... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!