Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Megromlott egy idei baracklekv...

Megromlott egy idei baracklekvárom, most mi lesz?

Figyelt kérdés

No tehát nem vagyok kétségbe esve, csak kanálnyi penész képződött az egyik üveg lekvár tetején. Leszedem és a többit megesszük most. Műanyag fedő volt azon az egyen, és úgy éreztem nem zár jól, de mondom hátha mégis... :-) No de ezek szerint mégse.


Kérdésem, hogy vajon a többi, ami erős fémfedős és ami celofános, vajon azok megmaradnak? Azokon semmi bibít nem látok. Ennyit számít hogy nem zár tökéletesen? És a celofán az tökéletesen zár??? Fura.

Egyébként 1 kg gyümölcshöz 40 deka cukrot tettem, semmi tartósító nem volt benne, és napokon át meleg volt a dunsztban. Szóval a többi csak ép marad, ugye?


2011. aug. 23. 18:56
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
77%

Pálinkának jó lesz.

Komolyra fordítva, van rá esély, hogy a többi megúszta, és nem romlik meg.

2011. aug. 23. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
74%
Nézd át gyakran, ha találsz közte még egyet, akkor nem lesz más megoldás, mint az, hogy az összeset felbontod és újra felfőzöd, vissza az üvegbe, és teszel rá pici tartósítót.Az is lehet, hogy ez az egy nem volt rendesen lezárva, mert ha magával a lekvárral volna baj, a többi is romlásnak indult volna.
2011. aug. 23. 19:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
Nekünk tavaly az összes bébiételes üvegbe eltett lekvárunk megromlott,volt vagy 60-70 üveg.Majd agyvérzést kaptam.A többi rendes üvegekbe elrakott nem romlott meg.Szerintem a bébi ételes üvegeknek a tetejével van valami bibi,hiába zártuk le tökéletesen,nem volt jó mégsem.
2011. aug. 23. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
Ne edd meg a penész alatti lekvárt! Figyelgesd a többit is mert lehet, hogy azok is megromlanak. Ilyen esetben vastagon le kell szedni a penész alatti részt is, cukrot kell hozzá adni és átfőzni. Mikor újra forrón az üvegekbe rakod, állítsd fejre az üvegeket egy fél órára. Utána mehetnek a száraz dunsztba. Így nem kell bele tartósító szer sem.
2011. aug. 23. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:

Semmi. A műanyag tető nem zár jól, nem is értem, hogy rakhattad olyanba :)

Ha tartósító nélkül főzöl, akkor elengedhetetlen, hogy jól záródó, sérülés- és rozsdamentes tetőt használj!

2011. aug. 23. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim válasza:
valószínűleg túléli a többi :) Akkor már azok is romlottak lennének, ha nem lenne jól lezárva.
2011. aug. 23. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 A kérdező kommentje:

"A műanyag tető nem zár jól, nem is értem, hogy rakhattad olyanba :) "


Hát igen, én sem teljesen értem magamat. :-)) Még emlékszem is, ráadásul úgy éreztem lecsavaráskor, mintha mindjárt túlfordulna a menet.

Az a baj csak, hogy a sérülésmentes fémfedő fogyóeszköz, és pont mikor lekvár készül, rájövök, hogy hoppá nincs elég, s ilyenkor ha egy műanyagot is találok, kincsnek érzem. De nem. :-)


Hol árulnak tucatjával olcsó fémfedőt? Valahol már láttam, de sose tudom...? Egyszer veszek egy ládányit!

2011. aug. 24. 08:35
 8/13 anonim ***** válasza:

"Az a baj csak, hogy a sérülésmentes fémfedő fogyóeszköz, és pont mikor lekvár készül, rájövök, hogy hoppá nincs elég, s ilyenkor ha egy műanyagot is találok, kincsnek érzem. De nem. :-)"

Megboldogult édesanyám SOHA NEM FEDŐVEL rakta el a befőtteket, csak befőzőfólia és befőttesgumi párosítást használt + 3-4 nap szárazdunszt.

Soha nem lett baja, azóta se ettem olyan baracklekvárt, amilyet Ő csinált.

2011. aug. 24. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
a bébiételes üvegesnek:tényleg nem zárnak jól az üvegek, én a barátnőmtől kértem üvegeket (nekem nem volt,csak 2 db), és egyik se zárt jól, én celofán közé tettem a tartósítót, azt tettem a bébiételes üvegek tetejére, így semmi bajuk. A Férjem viszi el egyébként munkába ezeket a mini üvegeket.
2011. aug. 25. 05:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 A kérdező kommentje:

"Megboldogult édesanyám SOHA NEM FEDŐVEL rakta el a befőtteket, csak befőzőfólia és befőttesgumi párosítást használt + 3-4 nap szárazdunszt. "


No igen, az idei lekvárjaim felét én is celofánoztam. (mert már nem volt több fedél...:-))

Igazából a korábbi években nem volt egyszerre ennyi sok gyümölcsünk, és majdhogynem elég volt mindig a fémfedő. De most sok barack termett... :-)

Na a fémfedő meg eddig bevált, azért is nyúlok elsőre ösztönösen ahhoz, bár az én nagymamám is celofánozott anno, mégis..


Ezen kívül olvastam, hogy a celofános az mondjuk úgy "lélegzik", a fedős nem. És itt az jut eszembe, hogy akkor biztos könnyebben romlik.

Viszont azt is olvastam, hogy a celofános a "lélegzése" folytán idővel kipárolog vagy hogy mondjam, szóval sűrűsödik a lekvár. Ez a fémfedősnél lehetetlen, ha jól zár.

Na és épp ezért akarok már én is celofánra szokni, mert én jobban szeretem a nagyon sűrű lekvárt, mint a hígabbat. Viszont lekvárfőzéskor nem szeretem sokkal tovább főzni, csak azért hogy sűrűsödjön, mert a színe is csúnyább lesz... Ezért most tesztelem, hogy a celofánnal ez a sűrűsödés hogy fog összejönni. :-)

Hátha leszokok a fedőzésről. A műanyag fedelet viszont örök életre elfelejtem... :-)

2011. aug. 25. 10:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!