Ami eddig nem romlott meg -befőtt- még megromolhat ezután?
Én rendszeresen teszek el, sose teszek bele tartósítót, és soha nem romlott még meg. Valamit rosszul csinálsz. Hogy készíted? Írd le pontosan.
Az üvegeket kifőzöm egy nagy edényben a tetőkkel együtt. Utána egy kivasalt tiszta konyharuhára teszem, szájukkal lefele, a tetőket is. Egy fém fogóeszközzel szoktam kivenni. Kézzel nem érek hozzá a belsejéhez. Nagyon vigyázok rá, hogy ne érje szennyeződés.
Szirupot szoktam főzni, ebbe belemerítem, és kicsit átforralom a cseresznyéket, utána kiszedem az üvegekbe, és a maradék sziruppal leöntöm, utána száraz dunsztban hagyom kihűlni őket.
Elképzelhető, majd idővel kiderül.
Dunsztoltad?? Az nagyon fontos! Az tartósítja!
Első vagyok.
Én a lekvárokat mindig bébiételesbe teszem el, mert nem eszek egyszerre sokat, de azokat is mindig kifőzöm.
A tavalyi 18 üvegből még van 2, és nem romlottak meg.
Szerintem ami nagyon fontos a hőkezelés, és a dunsztolás.
Elég hülye tetejük van, nagyon pontosan rá kell illeszteni, és rászorítani, amíg meleg benne a lekvár. Ha ferde lesz, márpedig sokszor olyan lesz elsőre, akkor újra kell csavarni. Gondolom ezért romlik meg, mert nem záródik rendesen.
Játszani szoktam kicsit, hogy melyik üvegre melyik tető passzol rendesen.
én sem főztem ki üveget soha, csak alaposan tisztára mostam, ruhán lefordítva szárítottam. viszont a csavaros tetőtek alapos mosás után egy tál szaliciles vízben áztattam egészen a rácsavarás pillanatáig.
nekem sem romrott meg soha semmim.
én sem a gyümölcsre tettem, hanem a tetőket abban áztattam. a menetek között gondolom annyi megmarad, hogy
megakadályozza a romlást.
az üvegek tisztára mosása, alapos folyóvízzel való öblítése, leszárítása nekem eddig elég volt, pedig több, mint negyven éve teszek el mindenfélét nyáron.
sem penészes lekvárom, sem zavaros savanyúságom nem volt eddig.
emlékszem a nagymamám sem a gyümölcsre, hanem két celofán közé tette a szalicilt.
köszönöm a hasznos válaszokat! :)
én a gyümölcsöt az üvegbe tettem és úgy öntöttem rá a szirupot. meg én egyszerre három üveget töltögettem, mert anyu szerint ha az üveget azonnal feltöltjük a forró sziruppal, akkor az üveg szétpukkanhat. talán ez volt a baj, hogy talán nagyon kihűlt a szirup? nem tudom :S
igen, dunsztoltam őket párnák között.
...anyu mindig tett a befőttekbe tartósítószert de nagyon rossz íze lett tőle. most készítettem először egyedül a befőttet, és nem akartam telerakni mindenféle "tartósítószar"-ral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!