Zsiradékban eltett hús?
A fagyasztóládák megjelenése előtt a háziasszonyok előszeretettel alkalmazták azt a tartósítási eljárást, hogy a lesütött húst zsírban, vagy olajban tárolták. Amikor szükség volt rá, csak vettek ki belőle, majd felsütötték és lehetett fogyasztani.
Magasak az energia árak, kipróbálnotok ti is? Esetleg csinálja valaki?
Olajban soha nem tartósítottuk a húst. Régen nem is használtunk olajat a főzéshez,csak zsírt. Abban nem is állna el.
Csak disznóhúst és töpörtyűt tettünk el zsírban. A tarját,karajt,oldalast megsütöttük készre. Külön-külön egy-egy kisebb zsírosbödönbe beletettük még melegen a húsokat. Annyi forró zsírt öntöttünk a tetejére,amennyi ellepte. (Nem azt,amelyikben sült)
A bödönöket a pincébe vagy a nagyon hideg kamrába tettük Ráírtuk,hogy melyikben milyen hús van.
Használatkor fakanállal leszedtük a tetején levő zsírt,annyi húst,amennyit enni akartunk, még hidegen
vettünk ki belőle. A többit visszatettük a kamrába. Az utolsó adagoknál már kimelegítettük az egészet.
A hús valóban elállt,akár nyárig is. De az utolsó adagoknak már nem volt olyan jó íze.
Ha melegebb volt a kamra,akkor akár meg is avasodhatott.
Ma ezt a módszert csak akkor ajánlom,ha van a háznak hideg pincéje. De van ismerősöm,aki kisebb dobozokba teszi a kisütött húst,leönti zsírral,és a normál hűtőben tárolja néhány hétig a dobozokat.
14,48-as vagyok!
Egy pár évvel ezelőtt (mint vállalkozó) úgy spóroltam az időmmel, hogy a decemberi ünnepek alatt sütöttem-főztem hónapokra előre. Mivel a fagyóba inkább a pörköltféléket raktam be, a sülteket tároltam így helyhiány miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!