Hogyan tudod szervezni az életed?
Sziasztok. A kérdésem.
Ti hogy spóroltok?
hol vásároltok?
miket?
miből mennyit?
hol éltek?
hogy takarítotok?
szóval miből mennyit vesztek? mikor? Mennyiből éltek? ebből mennyi a kaja és mennyi a számla? és mennyi jut nektek pluszba? hogyan spóroltok?
Húst is be tudsz iktatni, csak először körbe kell nézni, hogy melyik üzletben adják olcsóbban.
A baromfi a legolcsóbb, azon belül a csontos részek (far, hát, nyak, szárny), ill. a belsőségek, (máj) akár baromfi, akár sertés.
A sertésből (a máj után) legolcsóbb a köröm(pörkölt). A malachús is olcsóbb, mint a sertés. Ha olyat veszel, (kapsz) amiben csont van, azt kevés rajta hagyott hússal levesnek főzöm. (csontleves, ragu-leves)
Ha a húsokat nem elsősorban sütve, hanem pörköltnek sok körettel, vagy tarhonyával, esetleg rizseshúsnak készíted, akkor még kevesebb is elég. Ha ez mellett még kitapasztalod, hogy hol, mikor, miből vannak leértékelések, és olyankor vásárolsz belőle többet, máris spóroltál.
Ha pörköltfélét főzől, egyszerre főzz belőle többet, mert ugyanannyi idő alatt megfő, (=kevesebb gáz) és szétadagolva a fagyóban kivárja a sorát.
Szedj össze olyan variációkat, hogy milyen maradékból még milyen "újfajta" kajákat tudsz varázsolni. Pl. pörkölt-maradékból gulyásleves, vagy sültből borsos-tokány. Nokedli maradékból tojásos-nokedni, tört-krumpli maradékból krumplis tészta stb. Száraz kenyérből bundáskenyér. Tehát maradékot sosem dobunk ki!
Persze (ahogy mifelénk mondják) több nap mint kolbász, tehát legyen a tarsolyodban olyan kaja-recept is, amihez nem kell feltétlen hús, és mégis laktató. (Rakott krumpli, valami főzelék tükörtojással, száraz-bab leves)
7,41-es vagyok!
Zöldség-gyümölcs: ha lehet, ne csarnokban vásárolj, hanem kistermelőtől a piacon. Szinte mindent olcsóbban adnak pár Ft-tal, különösen, amikor az időjárás miatt már egyszerre felszednek a földből mindent.
Ezért én a fagyasztómat télire ilyenkor tömöm meg zöldségfélékkel:
Ehhez (tegnap leolvasztottam a fagyót), ha szedik a borsó zömét (időjárás-függő) akkor veszek pár kilót, és télen nagyon jó lesz, levesbetétnek, rizseshúsnak.
Karalábot (mint a szalma-krumplit) felszelek, bezacskózom., majd jön a zöldbab (egy-két kiló ebből is) és az őszi (aug-szept) karfiol. Szept. vége, okt. eleje zöldpaprika karikára szelve, és okt. vége, nov. eleje sárgarépa, gyökér. Ezeket télen vagy meg sem találod a zöldségesnél, vagy olyan drágán adják, hogy szinte megfizethetetlen. Akkor jól jönnek.
Lehet, hogy azt mondod, hogy egyszerre kiadni sok, de számold azt, hogy hány hónapra vásárolsz, másrészt ha eddig ezt a pénzt fűtésre költötted, a nyári hónapokban pedig erre fordítod, így majd télen ennyivel (vagy éppen kétszer ennyivel) ezekre kevesebbet költöl.
A húsfélékből max. 1 hónapra valót vásárolok be előre, (akciósak) azoknak az ára nem emelkedik télire olyan drasztikusan, mint a zöldség-féléknek.
A felsorolásból kimaradt a tök. Én tésztareszelőn lereszelem, zacskózom, majd a zacskóba (folpackba tekerve) teszem a megmosott kaprot. Ezt télen még fagyott állapotban könnyű kiskéssel apróra vágni.
Petrezselymet megmosva nagy csomókban rakom el szintén folpackba csomagolva. Télen csak annyit szelek le belőle fagyott állapotban, ami éppen kell, a többi megy vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!