Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Milyen tartós élelmiszereket...

Milyen tartós élelmiszereket érdemes otthon tartani, amiből bármikor tudok készíteni egy ebédet, vacsorát?

Figyelt kérdés
Minden hétvégén megtervezem a következő heti menüt,de valahogy mindig bajban vagyok mégis,mert hó végén alig jut ennivalóra.Ezért szeretnék időnként csapni egy nagybevásárlást,és feltölteni a kamrát tartós élelmiszerekell,amiből szükség esetén főzhetnék.Adnátok tippeket,ötleteket?
2011. ápr. 15. 09:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
20%
Ez mindenkinél más.
2011. ápr. 15. 09:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Ami mindig van otthon:

liszt, cukor, olaj, zsír, margarin, száraztészták, rizs, fűszerek, tojás, mirelit zöldségek, egy-egy adag ilyen-olyan husi a fagyóban, tejföl, sajt (szintén a fagyasztóban 10-15 dkg-os darabokra vágva), sűrített paradicsom, krumpli, hagyma, sárgarépa, tej, sütőpor, élesztő. Ezek azok az élelmiszerek, amiből mindig van a kamrában / hűtőben. Nem halmozok fel semmiből egy tonnát, ha látom, hogy fogyóban van valami, felírom, hogy venni kell. Biztos van még más is, amit mindig tartok otthon, de most ennyi jutott eszembe.

2011. ápr. 15. 09:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
96%

Krumpli, hagyma, bab, rizs, több féle liszt, búzadara, cukor, méz, olaj.

Spagetti, maslitészta, levestészta, háztartási keksz.

Néhány levespor, alappor, fűszer, kávé, tea, kakaó, mák, csoki.

Konzerv tonhal - ebből egy kis tésztával kész az ebéd.

Sűrített paradicsom: levesnek, mártásnek, gombóchoz.

Mák, lekvár, befőtt.

Olajos hal, vacsira, krémnek kenyérre.

Kolbász, szalonna, májkrém(májgombóc levesnek is jó)

Üveges zöldbab.Meggybefőtt.Kukorica, babkonzerv, csilisbabpor.

Mirelit borsó, tök, spenót.

Fejes káposzta, répa, petrezselyem.

Trappista sajt, egy kiló.

Lefagyasztva:máj, szeletelt hús, darált hús, csirkeaprólék, zöldségkeverék, hal.

Kolbász, szalonna, tepertő.

10-20 tojás

WC papír, papírtörlő, mosópor, fogkrém, hypó, mosogatószer.Villanykörte, üres cd, gyufa, elem.

Margarin, sütőpor, vanília, pudingpor.

Citrom, paprika.


Ezeknek mindig kell lennie otthon. Mióta így csináljuk, nincs nálunk hó vége. A pénzünk ugyan olyan kevés, de nem azt vesszük meg akármennyiért, ami kell, hanem ha van valami olcsóbban, akkor abból veszünk többet. Így 3-4 hónap alatt feltöltheted a kamrát. Aztán sokkal jobban tudsz majd vele gazdálkodni. A csokit, befőttet csak elsőre eszitek meg, negyedjére már szépen ott fog maradni a polcon.

Ha valami megéri, abból veszünk többet.

Fontossági sorrendben írtam. A krumpli, bab, tészta, hagyma, káposzta, máj, tojás, sűrített paradicsom, tonhaltörmelék, olcsó, azzal utól éred magad, s spórolhatsz, miközben hozzájutnak a vitaminjaikhoz is.


A menüt direkt csináld úgy, hogy ne használd ki az egész konyhapénzt! 20%-ot fordíts felhalmozásra minden héten.6-8 hét után már utóléred magad, s kevesebből fogsz végül kijönni, mint most.

Mindig vannak váratlan kiadások, mikor azok borítanak, akkor jól jön majd a kamra.

2011. ápr. 15. 09:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
84%

Gyufa. és íg y csak hetente egyszer vásárolok, és naponta kenyeret, 3 naponta tejet, s így sokkal kevesebb felesleges dolgot veszünk, és az idő sem fogy.

Előző.

2011. ápr. 15. 09:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Ami nálam nagybevásárlásnál az "alap":

-több zacskó különféle száraztészta, szélesmetélt, tarhonya, nagykocka, kagyló tészta, stb.

-lecsókolbász, főleg, ha akciós, és ezt a mélyhűtőben tartjuk

-száraz hüvelyesek: sárgaborsó, bab(ebből is lehet több féle), lencse

-darálthús konzerv

-paradicsom konzerv

-liszt (inkább legyen több, mint kevesebb)

-olaj

-vöröshagyma

-fokhagyma

-krumpli (szintén jó sokat vásárolunk, ha akciós, sokáig eltartható)

-rizs

-vaj/margarin több dobozzal

- tojás (ezt én kapni szoktam)


Így változatosan és olcsón tudok főzni, nem kell hozzá sok mindent venni.

Lehet csinálni lecsókolbászból bablevest, mehet feltétnek a főzelékekre, kisütjük vacsorára, vagy megfőzzük, mehet a paprikás krumpliba, rakott krumpliba, vagy belekarikázod a tarhonyába, befőttel/kompóttal az is finom.

A krumpliból is lehet sok félét főzni: levest, főzeléket, lebbencs levest, nudlit, tócsit, krumplis pogácsát, sült krumpli, köretnek krumpli püré, stb.

A tésztából értelem szerűen szintén sok ételt tudsz készíteni, és az egyik legolcsóbb: lekváros, grízes, krumplis, káposztás, sajtos, a paradicsomkonzervből lehet csinálni spagettiszószt, a húskonzervből bolognait.

A liszt a legváltozatosabban készíthető: lehet sütemény, kalács, kuglóf, briós, kakaós csiga, sós pogácsa, pizza, lepény, palacsinta, (nyáron főzök lekvárt, az nálunk mindig akad), sajtos rúd, csipetke, gyakorlatilag bármi.


A húskonzervből lehet csinálni feltétet főzelékre, ha felkockázod pörköltalapba, vagy csinálsz belőle fasírtot, tésztákhoz húsos szószt, vagy pizzára is rakhatod.

A paradicsomból szintén lehet pizzaszósz, de egy-egy paradicsomlevest is össze lehet dobni percek alatt.


A főzelékfélékkel, tartalmas levesekkel (lebbencs, bableves, krémlevesek, stb) szintén jól lehet lakatni olcsón a családot, csak ötletesen kell főzni.


Ha szeretitek, akkor vehetsz még szójakockát, pörköltnek, főzelékhez feltétnek, tarhonyához az is jó.


Nem mindenkinek van sok helye tárolásra, de ha épp megteheted, (anyagilag elsősorban), akkor krumplit, almát, hagymát, répát, stb. akkor vegyél többet, (akár hónapokra elegendő mennyiséget), mikor valahol akciós.

2011. ápr. 15. 09:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Annyira jó dolgokat írtatok :) mintha magamat olvasnám, Férjem néha nem érti, miért veszek 5-7 üveg ecetet, amikor 89 Ft literje akciósan :)

Hozzáfűzni nem nagyon tudok, esetleg csemegekukorica (konzerv vagy fagyasztott), leveles tészta (fagyasztott), plusz ha olcsón jutsz tojáshoz, akkor csinálhatsz levesbe való tésztát is (reszelt tészta, csipetke, vagy kinyújtod és kész a lasagne tésztája- ezek is tartósak szárítva pl.)

Köszi a kérdést is és a sok építő választ is!! :o)

2011. ápr. 15. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2011. ápr. 16. 08:22
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy csak a többieket fogom ismételni, nálam ez az alap:

- liszt, dara, cukor, zs.morzsa, szárított élesztő, van.cukor, sütőpor, szódabikarbóna

- olaj, tej, ecet

- tojás, száraztészta, rízs

(- sajt, túró, tejföl, joghurt) - ezek mondjuk nem tartósak, de mindig vannak a hűtőben

- szalonna, kolbász

- krumpli, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa,karalábé, petrezselyem

- fűszerek (bazsalikom, majoranna, kakukkfű, kömény, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, borókabogyó, bors, pirospaprika, chilipaprika, oregánó, kapor, babérlevél)

- konzerv: paradicsompüré, bab, borsó, kukorica

- mirelit: tök, spenót (és fagyasztott hús előkészítve főzésre), borsó

- mák, dió, műzli, lekvár, kompót, savanyúság (ez utóbbi 3 saját, nem bolti), főzős pudingpor

- ketchup, majonéz, mustár, kakópor, csokoládé, bor


Üdv!

2011. ápr. 18. 14:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Jajj, és még ezek:

- margarin

- lencse, sárgaborsó, bab, cikóriakávé, tea, citromlé

2011. ápr. 18. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

A válasz írója 91%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnap 14:05


Te láttad az én spájzomat?Mintha csak én írtam volna:))

2011. ápr. 19. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!