Milyen ételeket/élelmiszereket készítesz te el otthon?
Egyik kérdésben szó volt a lekváról és meglepődtem, hogy azt vki nem veszi, hanem csinálja. Pedig nincs jobb a jó svájci lekvárnál...
Vannak még ilyen dolgok, aminet nem az üzletben vesztek meg? És miért? Nem könnyebb megvenni?
Az egy dolog hogy könnyebb megvenni.Más kérdés hogy a bolti termékek mit tartalmaznak :)
Mert messze nem azt amiként eladják:)
Mi is házilag készítünk lekvárt,kompótot,savanyúságot :)
Szia!
Én úgy vagyok vele, hogy mindent, ami lehetséges, inkább itthon, házilag készítek el.
Szoktam/szoktunk lekvárt főzni, savanyúságot eltenni, csináltam már túrót, stb.
Szerintem ezerszer jobb, ha itthon készíted el ezeket. Hogy miért?
Ad 1: Tudod, hogy mit tartalmaz, nem egy ragasztott címke alapján tájékozódsz, ami vagy igaz, vagy nem.
Ad 2: Nagyságrendekkel olcsóbban jössz ki, ha magad teszed el pl. a befőttet, vagy a savanyúságot. De hogy mást ne említsek, a lekvár. A boltokban szinte aranyáron kapod meg, és egy bolti üveg árából itthon én minimum 4-5 üveggel "legyártok".
Ad 3: Szeretek lemenni a pincébe, és végignézni a teletömött polcokon, tudva, hogy a saját- és családom keze munkáját látom. Általában jó hangulatban telik a lekvárfőzés, paradicsomlé-eltevés, mikor lesed a dunsztot, hogy ugyan mikor lesz már jó, ésatöbbi :)
Ad 4: Bármikor kinyithatok egy üveg savanyú uborkát, ha megkívánom, nem kell boltba szaladgálni.
Ergo: De, sokkal könnyebb megvenni. De én azt vallom, hogy egy csomó dologról "lemarad" az ember lánya, ha nem háziasszonykodik. Másrészről sajnos amilyen anyagias világban élünk, és amilyen helyzetben van a többség, mindent meg kell fognunk, legyen az egy üveg lekváron való spórolás is.
Ha így vesszük, főzni sem szükséges, mivel úgyis tele van a város éttermekkel, vagy lehet pizzát is rendelni. De nekem sokkal nagyobb öröm az, ha a kedvesem az én főztömet dicséri. De természetesen ez is család- és neveltetésfüggő. Biztos, hogy míg nekem pl. szenvedélyem a konyha, van aki irtózik attól, ha főznie kell.
Kedves kérdező, Te nő, vagy férfi vagy? Érdekelne, hogy miért lepődtél meg azon, hogy vannak, akik otthon készítenek ilyen élelmiszereket.
Elnézést, hogy bő lére eresztettem :)
Üdv.
Lehet, hogy a svájci lekvár nagyon finom (én még soha nem ettem), de amit én főzök be, arról tudom, hogy mit tartalmaz. A gyümölcs az én kertem érik, turom, hogy nem permeteztem agyon, és tudom, hogy tettem-e bele cukrot és mennyit. Illetve van-e benne tartósítószer, és ha igen akkor milyen és mennyi. (de speciel én nem szoktam bele tenni)
Amit még én magam készítek:
télire eltett savanyúságok: csemege uborka, csalamádé, paprikába töltött káposzta, stb...
Paradicsomlevet is szoktam befőzni. Így mindig van itthon - jó mindenféle pörköltes jellegű ételbe, húsos káposztába, töltött paprikának, paradicsomlevesnek, paradicsom mártásnak, és még csak úgy... meginni is nagyon finom.
Kenyeret is szoktam sütni (pedig nincs kenyér sütő gépen) Hagyományos sütőben és tönkölybúza lisztből készítem.
Szia!
Mi is igyekszünk magunk elkészíteni,megtermelni amit csak lehet pl:
lekvárt,aszalt gyümölcsöt,fűszerolajat,néha kenyeret,kiflit(olyan mint a bolti),túrót,gyógyteának való növényeket,lecsót,szalámit,bort stb...ha pl. a gyümölcsöket lefagyasztod rengeteg időt megspórolsz ,mivel télen is meglehet főzni lekvárnak,egyébként rengeteg munka,de ha spórolni akarsz csak így lehet.Szia
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!