1Kg rizshez mennyi egyéb hozzávaló kell (véres hús) hurkakészítésnél?
Hát helyenként változnak a szokások, de nem ennyire!
Minden hurka valamilyen "vivőanyagból, és húsneműkből áll.
Ami nem, az nem hurka, hanem pl. kenőmájas, szelőmájas, stb.
A májas hurkában máj is van, de tartalmaz egyéb belsőséget, zsíros húst is. Rizzsel készül, a fenti arányok jók.
Az igazi véres hurka, szárított/pirított zsemlekockából készül, ez issza fel disznó "szúrásakor" kikevert nyers vért,meg némi abalevet. Ebbe csak zsíros húsok kerülnek, belsőség nem. Fűszerezése is eltér a májasétól, lágyabb, majdnem édeskés, és szegfűborsot gazdagon tartalmaz.
Szokták úgy is csinálni, hogy valamennyi májasba a végén vért és szegfűborsot tesznek, ez afféle köztes megoldás.
A fűszerezés megy? Ha kéred segítek.
A szakirodalom szerint van a "nem véres" hurkán belül májas, tüdős, húsos hurka. Felénk a "vegyes" dívik.
Vegyünk egy alapot, 10 kg rizst főzünk. Ebből lesz 30 kg kása.
Teszünk bele.
10 kg belsőséget (szív, tüdő, nyelv)
7 kg fejhúst
3 kg májat (főve, vagy nyersen, opcionális)
10 kg vegyes zsíros, véres húst, húsos szalonnát, tokát
Fűszerezés.
4 kg vöröshagyma (sütve, vagy újabban nyersen)
1 kiló száraz rizsre számítva:
6 dkg só
3 " majoránna
2.5" ő.bors+ az egészhez 2 csg(30g) ő. szegfűbors.
6 dkg ő. paprika( csípős opció)
Ebből a kottából gyártok heti 50-100 kilót, szeretik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!