Kimért tea elkészítése:?
Sziasztok!
Sokszor kaptam már mindenféle kimért, szupi teákat. Hogy készítsem el őket, hogy az ízük is ugyanolyan jó legyen, mint az illata? A teázókban mindig olyan finom, de nekem sose sikerül olyanra... Hány fokos víz, mennyi fű, mennyi cukor...
Köszi!
Azért ez nem ilyen egyszerű!
Attól függően kell áztatni, hogy milyen tea. Ha a fekete teát 5-10 percig áztatod, ihatatlan lesz. Gyümölcstea ázhat eddig. Feketének 2 perc, zöldnek max. 3-4, mert az is egyre keserűbb lesz. Forró, de nem lobogó víz.
Fél liter vízbe kb. 1 lapos evőkanál tea.
Cukor ízlés szerint, én üresen iszom, a barátnőm rengeteg cukorral. Én - ha csak egy kevés is van benne - már nem bírom meginni. Lehet mézzel is és tejjel/tejszínnel is ízesíteni. Citrom ezekbe a teákba nem ajánlott, de ha úgy érzed, kell bele, nincs akadálya.
Gyümölcsteába szórhatsz fagyasztott ribizlit, málnát, meggyet, esetleg narancsot, almát. (Ne túl sokat.) Ráöntöd a vizet, a gyömölcs kicsit megpuhul, én szeretem, bár a gyümölcsteát én csak hidegen szeretem, mert nekem az is túl édes melegen.
Használj szűrőt vagy teatojást. Egy teáskanálnyi elég egy bögrébe, ha kiöntőben készíted, annyi kanál, ahány bögrénnyi kitelik belőle.
Gyümölcsteáknál, mate- és afrikai teánál, gyógynövényeknél 100°C, zöld, fekete és fehér teánál 80°C.
Én nem szoktam cukrot beletenni, csak magában iszom. De ízesítheted fehér, barnacukorral, kandiscukorral, mézzel, juharsziruppal, tejjel, citromlével, almaecettel. Csak bátran, hogy megtaláld a megfelelő ízt!
Minden teafajtának megvan a maga elkészítési módja. A fekete teát le kell forrázni és 3-5 percig áztatni. A zöld teát nem szabad leforrázni, és 3 percig kell csak áztatni (tovább nem jó), viszont kiáztathatod még egyszer. Egyes gyógynövényeket 10-20 percig is áztatni kell. Van olyan, amit főzni kell a fortyogó vízzel együtt, másokat kifejezetten tilos főzni.
Az ízesítés is változó. Fekete teába mehet minden, mi szem-szájnak ingere (rum is! :D) Zöld teába ne tegyél semmit sem. A natúr vörös teába sem muszáj. Az ízesített változatok viszont kívánnak egy kanálka mézet, vagy valami finom édesítőt. Gyógynövényes teáknál is változó lehet, hogy kell-e bele valami, és ha igen, micsoda.
És akkor még nem is említettem egy csomó teafajtát, amit én sem fogyasztok, szóval nem tudom. A legtutibb, ha fajtánként utánanézel, melyik tea hogyan jó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!