Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Felforrt a cékla befőttem,...

Felforrt a cékla befőttem, mit lehet csinálni?

Figyelt kérdés

Ez életem első befőttje. Az üvegeket forrásban lévő vízben sterilizáltam, majd a főtt ceklaval megtöltöttem (teljesen tele tettem).

Még forró, ecetes cukros lével felöntöttem. Majd lezartam, 10 percre megfordítottam, közben száraz dunsztba tettem és hagytam 2 napig.

A 3. Nap kitettem szobahőmérsékletre, és kB a 6. Napon felpezsgett. Bennem az merült fel, hogy lehet hűtőbe kellett volna tennem, vagy túlságosan megtömtem az üveget.


Ezek alapján, hol és mit ronthattam el, esetleg mit ajánlottok, hogyan lehetne elrakni, hogy jó legyen.


Most ott áll 1 kg frissen főtt cekla a hűtőben és ezzel a módszerrel nem merem már elrakni, De kidobni se szeretném, viszont ekkora mennyiséget nem fogunk megenni. Mit lehetne belőle még csinálni, hogy ne vesszen kárba.


Ami felforrt, arról leöntöttem a levet, átöblítettem, és friss ecetes cukros léba tettem, de már elrakni nem merem újra, viszont még ehető.



nov. 25. 22:19
 1/2 anonim ***** válasza:
67%
Szerintem engedd el. Sokan ellene vannak a tartósítószernek (Na-benzoát, vagy szalicil), de meglátásom szerint nem az ördögtől való dolog az.
nov. 26. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

Az üvegeket előre sterilizálni felesleges. Nyilván tiszta legyen. A befőttes üveget a válláig szoktuk megtölteni, és hibátlan lapkával lezárni. Majd befőző automatába, vagy mosófazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy a lapkák IS víz alá kerüljenek. Tehát a teteje is kapjon majd hőt. Majd az egészet 90 fokra melegítjük. Innentől számított 30 percig 90 fokon tartjuk, és a vízben hagyjuk kihűlni. Befőző automatánál értelemszerűen be tudod állítani a hőfokot. Mosófazéknál ne zubogjon, ne rotyogjon, csak éppen gyöngyözzön, mint ha húslevest főznél.

(Nem volt legalább 30 percig 90 fokos hőn tartva. Ha a céklát és a hideg üveget forró vízzel felöntötted, akkor amikor a hőmérséklet kiegyenlítődött, lehet csak 65 fok lett a hőfok, ez kevés a befőttözéshez. De mostmár ezt gyakorlatból is tudod.)

tegnap 14:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!