Tejbegríz, puliszka különbség?
Sziasztok!
A gyerekeim szeretik a tejbegrízt. Elfogyott otthon a gríz, de volt kukoricadara, így abból csináltam; tehát cukros tejben megfőztem. Nagyon finom lett.
Ezt édes puliszkának nevezik?
Van különbség tápértékben, "egészségességben" a tejbegrízhez képest? Cöliákiában (gluténérzékenységben) szenvedők is fogyaszthatják?
Grízen és kukoricadarán kívül miből érdemes még ilyen ételt készíteni? Rizsdaráról hallottam még..
Köszönöm!
Kukoricadarát a gluténérzékenyek is ehetik, (súlyosabb esetben) ha nem szennyeződött más gabonával pl. feldolgozás közben.
Lehet készíteni rizsdarából, kölesdarából, nagyon finom tápiókagyöngyből, illetve szoktam tápiókalisztből, de ez inkább puding állagú lesz!
Lehet kapni gluténmentes zabdarát, azt én különösen szeretem kásának édesen és sósan is (NEM ugyanaz, mint a zabpehely, tényleg konkrétan dara).
Most vettem ciroktöretet kíváncsiságból, de még nem próbáltam ki.
Hajdinakását is lehet csinálni, de ezt elsőre kis mennyiségben próbáld ki, mert a hajdinának nagyon jellegzetes íze van, és sokan nem szeretik!
Végül is bármilyen gabona vagy álgabona töretéből vagy darájából lehet készíteni, csak nem mindegyik fog ízleni mindenkinek.
Nekem a zabdara és kölesdara a kedvencem édesen készítve, sósan pedig a hajdinatöret és a zabdara.
A puliszka valamikor gyakori étel volt, és az lett a szegénység jelképe.
A Kádár rendszerben nagyon sok elbeszélésben fordult elő, hogy "régen csak kukorica kását, puliszkát ettünk szinte minden nap"
Talán ezért is kopott ki az ételek közül, nagyon ritka ma már.
A tejben megfőzött kukorica dara volt az "alap", de mivel gyakori ŕtek volt, nagyon sokféle "tuningolt" változata létezik, főlrg az erdélyi eredetű ételekben.
(Juhtúrós, juhsajtos, szalonnás, sütőben megsütött, stb)
5-ös: hogy sütöd meg?
Keményre főzöd, feldarabolod kockákra és megpirítod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!