Mi a különbség a nokedli meg a sztrapacska között?
A nokedli egy köret, lisztből, tojásból és vízből készül, forrásban lévő vízbe vagy levesbe szaggatják. Galuskának is szokták hívni, bár hozzáértők biztos megmondják mi a különbség. Elméletileg a nokedli tészta egészen folyós, nokedliszaggatóval szaggatják a vízbe, a galuska nagyobb méretű, általában valamivel feldobják, pl. vajas galuska, petrezselymes galuska, és kanállal szaggatják, illetve van az egészen kemény állagú tésztából, eredetileg csipkedéssel, vagy vágódeszkáról késsel vagdosással készített csipetke. Ezeket levesbetétként vagy köretként tálalják.
A sztrapacska juhtúrós galuskát jelent, de 10 családban 15 féle recept van, és komoly viták tudnak kialakulni a "bele vagy rá kerül" a juhtúró kérdéskörben. Az édesen vagy szalonnapörccel kérdéskörről, illetve a tejföllel vagy anélkül kérdéskörről már ne is beszéljünk... Ez egy önálló étel. És most eszembe jutott a káposztás sztrapacska... van ilyen étel vagy csak álmodtam? :D
A nokedli, ahogy a többiek is írják, tojás, liszt és víz keveréke, amit nokedli szaggatón szaggatnak. Valaki deszkáról is szaggatja, azt galuskának hívják inkább.
A sztrapacska trükkös. Magyarországon a juhtúrós krumplis galuskát hívják így, amit tejföllel és szalonnapörccel találnak. Az eredeti szlovák sztrapacska viszont káposztás krumplis galuska, semmi köze a juhtúróhoz. A juhtúrós sztrapacska eredeti neve bryndzové halusky.
A sztrapacskás "nokedliben" finomra reszelt krumpli van, és nincs tojás. Igaz, utóbbiból állandóan vérre menő vita van :-D
Igen, én is úgy tudtam, hogy nincs tojás a sztrapacskában, aztán rákerestem, azt írják, kell. Pedig esküdni mertem volna, hogy nem kell, mert a krumplikeményítő tartja össze.
#2,3 voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!