Lekvárt, befőttet miért fordítanak fejjel lefelé elkészülte után?
Figyelt kérdés
2024. jún. 30. 14:30
1/8 anonim válasza:
Ez egy régebbi babona, egyszer valaki kitalálta, mások meg elhitték, ennek ellenére teljesen fölösleges.
Elvileg azzal magyarázzák, hogy így a fedél is felforrósodik és jobban zár, meg hogy az a fél cm-es levegöréteg fertötlenítödik.
A gond csak annyi, hogy ha nem fordítod meg, akkor is ugyanúgy forró lesz a levegö benn, illetve a fedél, illetve ugyanúgy zár is.
2/8 anonim válasza:
Valószínű csak placebo és manapság jött divatba.
Régen anyám,nagyanyám nem fordigatta az üveget.
3/8 anonim válasza:
Légmentes zárást tesz lehetővé. Forro lekvárral picit hőtágulás van. Ha picit szökne is a levegő (ugye minimális oxigéntől is megromlana) akkor a lefele fordítással alul tuti nincs lwvego csak lekvar es felul a levego. Igy melegen kesz a vakum. Amikor kihul es mar nincs hotagulas utana mar garantaltan nincs semmi.levegoszokes es a vakum msgmarad
4/8 anonim válasza:
3-as: a forró levegötöl ugyanilyen hatás van, ezért is szívja rá a tetöt akkor is, ha nem fordítod meg, a vákum ugyanúgy kialakul
5/8 anonim válasza:
Szerintem csíramentesíti az üvegnek és a tetejének azt a részét, amihez amúgy nem ér hozzá a lekvár.
6/8 anonim válasza:
Az üvegben lévö göz böven elég erre!
7/8 anonim válasza:
az 5-ös válasz a helyes! Az üveget el tudod mosni 99,99% osan baktérium mentesre, a fém kupakot már kevésbé... Pont ezért fordítjuk meg mikor megtöltöttük az üveget, hogy a forró lekvár csíramentesítse a kupak belsejét és annak a peremét. Így eláll a lekvárod nem csak 1-2 de akár több évet is, nem lesz penészes a teteje mikor kibontod! A tető behúzódásának semmi köze a megfordításhoz, egyszerűen mikor hűl ki a lekvár összehúzódik és egy kis vákuum lesz a lekvár tetején. ennyi :)
8/8 zozimo válasza:
Amikor az üveget megfordítjuk, akkor legevő a kupak alól felfelé fog haladni, kényszerülni a forró lekváron keresztül, de az esetleges megbújt légbuborék is kiszabadul! Amikor pár percen belül visszafordítjuk, akkor újból átkényszerül a levegő a lekváron, de nem csak lekvár esetén kell ezt végrehajtani! Tökéletes csírátlanítás eredményez. Ez nem babona, hanem technológia! Egyben az is kiderül, hogy jól zár az üveg fedele, vagy nem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!