Lehet valamit kezdeni a savas eperlekvárral?
Kellően édes, több cukrot már nem akarunk belerakni (pedig mi bírjuk a nagyon édeset), viszont az édes íz mellett ott van egy erős savas íz. (Pedig a savnak szerintem a főzéstől le kellett volna bomlani.)
Most csinálunk először eperből, de ettem már házi eperlekvárt, és az nem volt savas.
Egy kis lúg?
Amúgy egyétek frissen, nyersen, úgy a zigazi! Ezt a drágaságot széttrutyizzàtok lekvárnak?!
A kérdés, mitöl van savas íze - az eper gyakorlatilag nem tartalmaz savat.
Vagy olyab befözöcukrot használtatok, ami tele van citromsavval, vagy valahonnan máshonnan került bele.
Ha a befözöcukor (nézd meg a csomagolásán), akkor a megoldás az lehet, hogy még veszel epret, megfözöd, de vagy csak sima cukorral, vagy ha ragaszkodsz a befözöcukorhoz, akkor olyat keress, amiben nincs citromsav - és utána a kettöt keverd össze.
Köszi, de semmi ilyesmi. Sima kristálycukor, plusz saját termésű eper, amiből megmaradt másfél kiló.
Amúgy idén elég semmilyen ízű az eper (aromátlan), más évekhez képest. Talán a viszonylag hűvös időjárás miatt.
Itt van egy táblázat, ami szerint az eper pH-ja 3-3,9.
Itt pedig elég sok savat ír az eperre, 1 ezreléket:
Nyilván van sáv tartalma az életnek amit csak cukorral lehet ellensúlyozni,az pedig már elég bele.
Várd meg amíg kihűl hátha változik hidegen az íze.
Hidegen is ugyanolyan savas.
Még tegnap csináltam, úgy szoktunk minden lekvárt, hogy többször felforraljuk, és hagyjuk lehűlni. Még állásában is sok vizet veszít, lényegesen kevesebb munka van így vele. Ameddig még sok vizet tartalmaz, addig megy nagy lángon, utána már mikor alakul, és fröcsögne, akkor elzárjuk. Aztán még párszor alágyújtunk, és felforrás után megint pihen egy darabig. Az adalékokat nem szeretjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!