Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » ... hagyjuk a tesztat pihenni...

... hagyjuk a tesztat pihenni .. Miert?

Figyelt kérdés

Sziasztok

Mostanaban szeretek sütni es sok receptet talalok ahol az all, hagyjuk a tesztat pihenni egy orat vagy akar többet is.


Miert?

Es nagy baj ha nem hagyom?


jan. 5. 12:16
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Linzer jellegű zsíros tésztáknál azért, hogy a sok zsiradék lehűljön benne, lehessen utána nyújtani, szaggatni, de még így is gyorsan kell csinálni, mert felmelegszik, szétesik. Kelt tésztáknál azért, hogy az élesztő ki tudja fejteni hatását. Nem ajánlott kihagyni, a linzerjellegűvel nem fogsz tudni dolgozni, vagy nehezen, ha szétesik akkor kemény lesz, miután kisült stb. Kelt tészta konkrétan nem fog megkelni ha nem hagysz neki időt, a lényegét veszti el. Pontosan milyen recept?
jan. 5. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
A tészta pihentetésnek az a célja, hogy a sikérszálak visszarendeződjenek, és így rugalmasabb lesz a tészta, ergo könnyebb vele dolgozni. Akár egy sima házi tésztánál is, ami ugye liszt, tojás, só, begyúrás után egy kemény gombócot kapsz. De egy jó fél óra pihentetés után egy lágyabb, kezelhetőbb alapanyagod lesz.
jan. 5. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Egyszer nem pihentettem egy linzert. Nagyon megbántam. Porlott, szakadt repedt. Nem lehetett szaggatni.

De nezzunk pl egy csokiskekszet amit pohentetni kell. Ha puha vagy olvasztott vaj van benne akkor az frissen sokkal lagyabb mitnha hutoben pihenteted. Hutozes utan kemenyebb, konnyebben formalhato, nem ragad.

Egyebkent az ize is sokkal jobb lesz. Probald ki ugyanazt a csokis keksz receptet (lehetoleg ne a legegyszerubbe hanem barnitott vajasat vsgy amiben van vanilia stb) az egyiket frissen sutve a masikat egy nap hutoben pihenes utan. A pihentettnek sokkal komplexebb, finomabb íze lesz.


A másik dolog a liszt. A lisztnek van nedvesseg felvevo kepessege. Tehat ahogy begyurod, az mar elkezdi felvenni de idovel meg tobbet felvesz. Emiatt is lehet kemenyebb egy teszta akkor is ha pl szobahon pihenteteted. Es lenyegeben az a sutemeny tesztajanak a vegso allaga ami pihenes utan van


Amit viszont soha se pihentess az barmi amiben kihabositott tohas vagy felvert tojasfeherje van. Azoknak rosszat tesz.



A masik amit kell pihentetni az omlos sos sutik. Ebben szinten hideg vaj van ami jo ha hideg marad ezert kell sokat hutobe tenni. A masik oma hasonlo mint a linzernel. Nem tudnak a siekrszalak rovid ido alatt osszerendezodbi es nem fogod tudni szepen nyujtani a tesztat, repedni fog

Amugy ezt is kiprobalhatod ha legkozelebb omlos (elesztomentes) sajtos rudat vsgy pogit sutsz es pihentetest ir. Szedd kette a tesztat es az egyiket susd ki rogton a masikat pihentesd.

Vannak olyan receptek amiket kifejezetten nem kell pihentetni azokban altalaban tobb a endvesseg hogy hamarabb osszealljon


Ha leirod konkretan a recepteket amiket pihentetni kell akkor tobbet tudunk.

jan. 5. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!