Lehullott téli almát tudom valahogy hasznosítani? Mivel téli alma, ezért még nagyon kemény és éretlen.
Többnyire kukacos vagy bogarak szúrták meg, azért is hullott le. Nem tudom, hogy télig elállna-e vagy elrohadna.
Nem tudtam, hogy el lehetne tárolni és utána ehető lenne télen. Utóérő a téli alma is? Azt hittem, hogy csak a fán érik meg normálisan.
Leginkább főzd meg jó fűszeres kompótnak!
(A fűszereket tedd fel korábban, hogy jól kijöjjön az ízük!)
Befőzésre gondoltam én is, mert sajnos őszig-télig elrohadna. Ma gyümölcslevest főztem, amibe tettem az almából is.
Az interneten láttam korábban rostos almalé receptet. Azt is szerettem volna, de ezekből az almákból nagyon savanyú lenne szerintem. Mit gondoltok?
Lekvárt is készítettem már almából, de azok érett almák volna. Alma-szilva, alma-fosóka, alma-fosóka-körte kombinációkból. Ami éppen volt a kertben. :)
Köszönöm a segítséget, valószínűleg kompótot fogok befőzni.
Aszaláshoz mennyi ideig hagyod napon a gerezdeket? Bogarak nem lepik meg közben?
Néhány szó az aszalásról:
Az aszalt gyümölcsből készült leves igen finom, pikáns ízű. Gondolom attól, hogy az aszalás folyamán a gyümölcsben lévő cukor egy része karamellizálódik. Az aszalást, úgy időzítem, hogy tartós meleg és napsütés legyen (meteorológiai előrejelzés). A gyümölcsöt megmosni, sérült részeket és a magházat eltávolítani, hámozni nem kell. Ezután vékony kb. 2 cm-es szeletekre szeljük. Én nagyméretű tálcákra, tepsikre egy rétegben helyezem el a gyümölcsöt, igy esetleges zivatar előtt és éjszakára könnyen fedett helyre tudom szállítani. A legyektől, egyéb rovaroktól letakarással védem meg (tüll, vagy régi selejt függöny. Aszalás időtartalma 3 - 5 nap - a hőmérséklet függvényében - akkor kész a termék, ha az szinte "zörgősre" szárad. Tárolásra 5 literes befőttes üveget használok, jól záródó tetővel, ugyanis az aszalványt a molyok szívesen támadják meg. Almán kívül körtét és szilvát is szoktam aszalni (szilvát csak kétfelé vágni és a magját eltávolítani)
Én egyben is megsütöm a sütőben (kivágom előtte a hibás részeket.
Vagy lereszelem, és sütibe töltelék.
Egyszer csináltam reszelt almával gombócot (mint a szilvásgombóc, csak ez reszelt almával). A gyerekek imádták, és tényleg nagyon finom (én nem annyira rajongok érte, mert túl sok a pepecselés vele).
Ezt az aszalást kipróbálnám, de nincs olyan helyem, ahol mókusok/macskák/mosómedvék/egerek és egyéb állatfajták ne jelennének meg, a madarakról nem is beszélve. Attól tartok, hogy a letakarás sem óvná meg az almáimat. Tudom, a macska nem eszik almát, viszont pisil. Mindenhova.
Gázsütőben van olyan, hogy "melegen tartás" - ott napokon át tartani, azzal nem aszalódik meg? Tudom, az íze nem lesz olyan, mintha a napon lenne. Mi a véleményetek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!