Van arra valami trükk, hogy rizsből, tésztából tudjam mennyit kell főznöm?
Évek óta főzök a mindennapokban, majdnem mindennel megbirkózok, de ez folyamatosan kifog rajtam.
Ha tésztát vagy rizst főzök, akkor vagy nagyon kevés lesz mikor elkészül, vagy egy hadseregnek elég.
Még a tésztát lehetne grammra méregetni, de a rizzsel az a bajom hogy veszek 2x és tök más mértékben dagad meg a két csomag. (És akkor még nem próbáltam más köreteket, kuszkuszt quinoát stb)
Volt hogy főztem 2/3 bögre rizst, kevés lett kettőnknek köretnek. Máskor 1 bögre rizsből csináltunk tejberizst, 3 napig ettük és nem fogyott el…
A spagetti egy rémálom mert a száraz “hurkapálcákból” egyáltalán nem látom hogy kb hogy fog kinézni mennyiségre ha elkészül. Szóval azt általában 2-3 körben főzöm mert mindig túl kevés lesz.
Hogy lehet kimérni a pont jó mennyiséget?? Van erre valami trükk? Ti honnan tudjátok, mennyi rizst / tésztát / quinoát / akármit kell megfőzni x adaghoz??
Nálunk egy emberre körítésként 80 g száraztészta elég, föételként 100-110 g fejenként.
Rizsböl fejenként 80 g-ot veszek, ha zöldség is van benne, ha csak körítés önmagában akkor fejenként 100 g-t számolok.
Nálunk ez bevált mennyiség, mérd ki, próbáld meg, nektek elég-e vagy esetleg sok, 10 g-os lépésekkel tudod módosítani.
Egy adag tészta nálunk 80-120 gramm, attól függően, hogy mennyire gazdag a rajta lévő feltét és ebédre vagy vacsorára készül.
Rizsből nagyjából 100-110 grammal számolok egy adagra (szintén attól függ, mihez főzöm).
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy tésztából a bontatlan csomagnál tudom arányosítani, hogy mennyit kell főznöm (1/7, 1/5 fejenként), ha már nem látom pontosan mennyi van benne, akkor kimérem. Rizsnél megvan a bejáratott csésze, mindig azzal mérem ki, viszont én is párolom, és nagyvonalakban ugyanazt a típust veszem, így egységes. Ha nem, akkor meg félreteszem a maradékot.
(Egy vékony, de nagy étkű nő és a férfi-étvágyú párja)
Tészta kb. 10-12 dkg fejenként, de attól is függ, hogy milyen típusú szósz van rajta, mennyire vagyunk éhesek stb. Én mindig egy fél csomagot (250 g) főzök ki kettőnknek, abból legrosszabb esetben nem marad (pl. sajtos tejfölösnél), de ha valami nehezebb, főleg húsos szósz van mellé, akkor marad másnapra egy nagy/két kicsi adag.
A rizsnél ne hasonlítsd össze a tejberizst a köretnek főzött rizzsel, tök más kategória. Körethez mindig ugyanazt a bögrét használom, tudom, hogy 1 bögrényiből mennyi lesz, 2 bögrényiből mennyi lesz - soha nem nézem, milyen márkát stb. veszek, de nagyon minimális különbség van csak köztük.
Tejberizshez az van meg, hogy hány deci vízhez/tejhez hány gramm kell, azt mérni szoktam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!