Van arra valami trükk, hogy rizsből, tésztából tudjam mennyit kell főznöm?
Évek óta főzök a mindennapokban, majdnem mindennel megbirkózok, de ez folyamatosan kifog rajtam.
Ha tésztát vagy rizst főzök, akkor vagy nagyon kevés lesz mikor elkészül, vagy egy hadseregnek elég.
Még a tésztát lehetne grammra méregetni, de a rizzsel az a bajom hogy veszek 2x és tök más mértékben dagad meg a két csomag. (És akkor még nem próbáltam más köreteket, kuszkuszt quinoát stb)
Volt hogy főztem 2/3 bögre rizst, kevés lett kettőnknek köretnek. Máskor 1 bögre rizsből csináltunk tejberizst, 3 napig ettük és nem fogyott el…
A spagetti egy rémálom mert a száraz “hurkapálcákból” egyáltalán nem látom hogy kb hogy fog kinézni mennyiségre ha elkészül. Szóval azt általában 2-3 körben főzöm mert mindig túl kevés lesz.
Hogy lehet kimérni a pont jó mennyiséget?? Van erre valami trükk? Ti honnan tudjátok, mennyi rizst / tésztát / quinoát / akármit kell megfőzni x adaghoz??
Én mindent digitális mérleggel kimérek. Tudom, hogy kb. 600-700 kcal kell ebédre nekem, ebből mondjuk 300 a hús vagy ha csak szósz van, akkor 200, tehát a maradékot kell a tésztával fedezni. Rajta van a táblázat, ki lehet számolni. Tök mindegy, mennyire dagad meg, ha kevésbé, akkor kevésbé laktat közvetlenül evés után, de iszom rá egy pohár vizet és egy fél óra múlva érzem, hogy jó, hogy nem ettem többet.
A rizst én nem szeretem, nem szoktam készíteni, csak tejberizst. Arra meg fix receptem van, mindig 100 g rizsből készítem, mert ennyi fér a dupla falú tejforralóba, amiben főzöm.
Nem kell konyhai mérlegen méregetni. Tudod, hogy kb egy csésze rizs x embernek elég vagy egy csésze tészta, ilyen egyszerű.
A standard adag 80 gr száraztészta/fő (szerintem ez rhadt sok, mellesleg).
Ja, a víz mennyisége mindegy, úgyis leszűröm. Maga a rizs mennyisége a baj.
#3
Fent írtam, hogy ez sajnos nem működik, mert kb minden csomag másképp dagad.
#4
Általában az ilyen tésztás, rizses ételeknél főzés végén összeforgatjuk a szószos raguval, és úgy viszünk el 2-2 adagot munkába, így pedig fontos lenne hogy már elsőre jó legyen a köret-szósz arány. Túl sok tésztával/rizzsel túl száraz és ízetlen lenne.
7
Oké.Hát a rizst tudtommal nem főzni kell.Hanem párolni.Mikor a víz eltűnik elfő,róla akkor a tűzről levéve lefedve kell hagyni kb. olyan 20-30 percet,hogy kigőzöljön.És ehhez elég a maximum 2szeres mennyiségű víz.Legalább is én eddig így tudtam.És így is csináltam
Szóval,akkor talán az lehet a gond,hogy te főzöd.Teleöntöd vízzel aztán abban főzöd hosszú ideig.És így amelyik esetleg több vizet képes felvenni annak van rá lehetősége,hogy ezt megtegye...
#9
Nem hosszú ideig főzöm, csak amíg meg nem puhul. A környezetemben kivétel nélkül mindenki ezt csinálja, még csak neten láttam ezt a párolós módszert, őszintén szólva nem érzem úgy hogy szükségem lenne rá, sima főzéssel is finom lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!