Hogy oldjam meg, hogy ne kelljen annyi ételt kidobni?
Nem tom, én pl azt a zöldségeket veszem, ami le van akciózva, megfőzzük, megesszük, olcsó is, nincs is maradék.
Kérdező, én azt hittem kamasz gyerekeid vannak...
Így már értem.
Ennyi idős gyerek mellett naná, ők inkább csak menteközben kapnak be egy-két falatot, nem olyan még az emésztésük, hogy 5-6 órán át elvannak egy étkezés után. Az majd iskolás kortól.
Egyszerűen még nincs akkora űrtartalma a gyomruknak, hogy ez működjön. Kb egy kávéscsésze méret az, ami egyszerre beléjük fér, de ez ki is ürül gyorsan.
A monotonitást szintén nem tűrik még, hiszen most vannak abban a korban, hogy mindent meg kell tapasztalni, az ízlelésük is még fejlődik, egy csomó mindenre még túlérzékenyek (ez egy evolúciós védelem a mérgezések ellen, a keserű, csípős pl sokkal intenzívebb kisgyerekkorban)
Gyors gyerek ebéd lehet pl a tejbegríz, rántotta, alma kompót, intant krumpli püré vagy főzelék százlábú virslivel, párolt zöldség,
palacsinta...ilyesmit érdemes.
Tök felesleges felnőtt terítékekben gondolkozni, sem időben, sem pénzben nem éri meg. Persze, ha főzöl mindenkinek, egy kis adagot kapjanak ők is, de ez a felnőtt adag kb 1/3a, 1/4e.
Emellé kiegészítésnek csinálhatsz pl pudingot, egy kakaót, felvághatsz egy almát, fél marék zsenge borsót, valami keksz, gesztebye püré kakóporral, joghurt stb, ahogy éppen jön.
A fele annyit főzök sem működik, mivel egyszer lehet, hogy elfogy, máskor nem.
Ha feleannyit főzöl, nem kell kidobni. Ha kevés volt, esztek mellé hideget
Pedig a fele annyit fözés a megoldás, ha netán kevés, akkor adsz a gyerekeknek szendvicset vagy hasonlót.
Másrészt ekkora gyerekekre max fél felnött adagot reális számolni, ha három személyre fözöl, nem csoda, hogy rengeteg megmarad.
Egyébként a maradékot le is lehet fagyasztani kis (fél)adagokban, ha meg a kevesebbet/felét fözöl rendszernél valaki még enne valamit, egy-egy adagot kiveszel a fagyasztóból, akkor van, amivel kipótold.
Egyetértek a 25-sel, a bolognai az pont az a kaja, amiből érdemes sokat főzni, aztán kis porciókban lefagyasztani. Ez egy ilyen life hack, mert ugye dupla adagnak nem kell dupla idő, amit meg egyszer betettél a fagyasztóba, azt igény szerint egy lustább/hektikusabb napon kiszeded, és csak a tésztát kell hozzá frissen kifőzni.
Van pár ilyen kaja még: például a pörkölt félék, vagy a rántott hús (panírozva, de nem kisütve), fasírt (gombócolva, nem kisütve), töltött káposzta, levesek... A krumplis, illetve a tésztás kajákat viszont én soha nem fagyasztom, azok az én ízlésemnek túl szottyosak lesznek felengedés után.
De például ha maradt pörkölt, viszont már nem az a mennyiség, amit lefagyasztanál, akkor következő nap csinálhatsz főzeléket, arra jó lehet feltétként. Vagy ha rizs maradt, akkor abból lehet rakott akármi (a rakott akármikat is lehet fagyasztani egyébként).
Bár nehezített pályán mozogsz két ekkora gyerekkel, mert ugye azok vagy sokat esznek, vagy semennyit, ami tegnap ízlett nekik, azt ma már utálják (vagy pont fordítva), szóval tényleg izgalmas rájuk főzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!