Anyósomék a hétvégén jönnek látogatóba. Mondtam nekik főtt sonka lesz! Mire ő, -valami ételt is főzzek a levéből és ne bablevest. Szerintetek mit és hogyan készítsem el? Kezdő háziasszony vagyok nem akarok felsülni! Mit főzzek a sonkából ami 4kg?
Én ezt szoktam. Mondjuk nem pont húsvétra, de utána egy-két nappal:
Húsvéti sonkaleves
Előkészület: Amikor főzzük a húsvéti sonkát, a főzőléből tegyünk félre 1,5 litert. (Hűtőbe vagy akár fagyasztóba)
Hozzávalók:
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 sárgarépa
• 2 petrezselyemgyökér
• 1 csomag petrezselyemzöld
• zeller levél
• lestyán
• 2 db babérlevél
• 30 dkg húsvéti sonka (főtt, maradék)
• 2 közepes krumpli
• só, bors ízlés szerint
• 1 púpos teáskanál tárkony
• 2 teáskanál pirospaprika
• 3 evőkanál tejföl
• 1 evőkanál liszt
• ízlés szerint tárkonyecet (vagy 10 %-os ételecet)
A vöröshagymát finom kis kockákra vágjuk, a fokhagymát is, és kevés étolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a fél karikákra vágott sárgarépát és petrezselymet, megfuttatjuk a hagymán, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük a sonka főzővizével. Beletesszük a borsot, babérlevelet, lestyánt, zellerzöldet, tárkonyt, és főzni kezdjük. Amikor félig puha a zöldség, akkor hozzáadjuk a felkockázott krumplit is. Amikor már az is puha, hozzáadjuk a felkockázott főtt sonkát (ennek már nem kell főnie, csak átforraljuk a levesben.)
Közben elkészítjük a tejfölös lisztes habarást, és behabarjuk a levest, 2 percig főzzük még. A végén beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Ha nekem ilyet mondana anyósom, SEMMIT nem tennék elé.
Akkor lehet enni főtt sonkát, meg pogácsát, ha ilyen rhadtul okos meg válogatós.
Úgy értette, hogy a LEVÉBŐL készíts valamit, de ne bablevest (mert általában azt szoktak). Ne készíts semmit, ha nem akarsz (nem derül ki, hogy csak amolyan jótanácsként mondta, hogy nem kell kiönteni a levét, fel lehet használni vagy konkrét felszólításként, de egyik esetben sem kell főznöd belőle semmit ha nem akarsz).
Amúgy tipikusan olyan ételekhez használják a sonka főzőlevét, amihez füstölt húst szoktak, aminek jól áll a füstölt íz (bableves, töltött kápozszta, de jó lehet rakott káposztához is pl., de ezek tipikusan nem kezdő szakácsnőknek ajánlott kaják, ne most állj neki).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!