Milyen sütemény receptet tudtok kezdő háziasszonyoknak? (Lehetőleg olyat, amit nehéz elrontani. )
Tejfölös, keksz citrom ízesítéssel.
összekeversz 2 nagy tejfölt (450 g)
1 egész citrom reszelt héjéval, a levével és ízlés szerint porcikorral.
A háztartási kekszet letesze egy tepsi aljára, rámersz anny krémet, hogy szépen ellepje, elosztod a krémet mindenhol egyenlő magasságú legyen, rétegezel rá keksze, majd ismét ebből az ízesített tejfölből. Ezt addig folytatod, míg el nem éred a tepsi peremét. Vigyáz arra, hogy az utolsó réteg kekszre még férjen egy réteg ízesített tejfül. Majd a tetejét meghinted vékonyan keserí kakaó porral.
Egy napot hagyod állni, hogy rendesen összeérjen. a keksz beszívja a citromos tejfölt így nagyon finom és omlós lesz.
Nekem első a puding volt, második a kókuszgolyó, aztán a piskóta, utána már nem volt megállás. :-)
A pudingnak rá van írva a tasak hátuljára az elkészítés módja, így azt legfeljebb odaégetni lehet, ha nem kavargatod.
A kókuszgolyót nem kell sütni, úgyhogy csak kinézel egy jó receptet a neten, a tészta nagyjából egyforma mindenhol, legfeljebb arányokban van kis eltérés, ezt lehet variálni pl. ha nem raksz hozzá kakaót, hanem valamilyen színezéket, akkor más színű lesz, lehet rum helyett más aromával is (pl. zöld vagy sárga színezék + citrom aroma). Csak a fantáziádon múlik, mit alkotsz, én már dinnyét is csináltam belőle (magokkal, az meg tortadara).
A piskóta alapszabálya, hogy ahány tojás, annyi evőkanál cukor és ugyanannyi evőkanál liszt, plusz sütőpor, vaníliás cukor, és mehet is a sütőbe, ha sötét tésztát akarsz, akkor kakaópor vagy csokis puding, vanília pudinggal lehet helyettesíteni a liszt egy részét, ha úgy akarod, puncs vagy más piros pudinggal rózsaszín tésztát kapsz, stb. A krém meg lehet puding.
én is aránylag kezdő vagyok, és a rendes, szeletelhető sütikkel eddig nem volt sok szerencsém... kivéve az almás pitét, amit kerek gyümölcstorta-formában szoktam sütni. bolti leveles tészta megy az aljára (vagy ha több időm van, akkor gyúrok tésztát 20 dkg lisztből, 10 dkg hideg vajból és 1 dl jéghideg vízből). a töltelék szeletekre vágott alma, amit lehet cukrozni, fahéjjal, darált dióval átkeverni. erre jön a tészta másik fele, amit néha megkenek tojással is.
egy másik nagyon egyszerű, kanalas sütihez vágj össze gyümölcsöt és terítsd be vele a sütőedény alját. egy tálban morzsolj össze lisztet, cukrot és vajat/margarint apró bogyókra, és ezt szórd a gyümölcs tetejére, aztán süsd meg. ez a crumble nevű édesség legegyszerűbb verziója. én barackból vagy bogyós gyümölcsből szoktam sütni, de biztos, hogy mással jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!