Segítenének kotyogóssal kapcsolatban?
Soha nem használtam, ma próbáltam ki először, de előtte jó alaposan körbejártam a témát, hogy kotyogóshoz képest finom kávét tudjak készíteni, de egy valami nem tiszta teljesen:
A profi baristák szerint azaz ideális, ha kb 30mp alatt lefőzi a kávét, de max 60. Na már most, előre forralt vízzel kezdem - ahogy ajánlják -, de így is volt vagy 5 perc. Ennek az oka az, hogy indukcióson készítem és közepes fokozatra teszem, mert a kotyogós leírása szerint nem szabad magas fokozaton főzni.
Felrakom én magas fokozatra, 1L vizet felforral másfél perc alatt, csak nem tudom, hogy ebben az ellentmondásos esetben hogyan járjak el.
Szabad magas fokozaton főzni?
És megy egy, elnézést 😅
2 adagos Bialetti-t használok, de mintha csak "fél adagot" tudna főzni, kb 20 ml. Szerintem ennél többet kéne tudnia, tehát valahol hibázok.
1, az őrleménytartót színültig töltöm (nem tömörítem!), és egy késsel lehúzom a felesleget. Talán sok lehet benne? Mindenhol így írják
2, túl finomra őrőlt kávét vettem hozzá. Lavazza espresso-t hoztam haza, elvileg jó hozzá, de szerintem nagyon apróra van őrőlve és a gőz nem tud rajta keresztül haladni. Néztem videókat kézi őrlővel, ott sokkal durvább őrleményt használtak kotyogóshoz
Tippek?
#12
Igazad van, minimálisan kevesebb kávéőrlemény felhasználásával lényegesen több kávét tudtam lefőzni, kb 50 ml lefőtt és a kivezető cső sem "köpködte" minden irányba az italt (indukciós lap nagyon hálás), viszont nem várt eredmény társult a folyamattal: egész egyszerűen égett mosogatólé ízű lett a kávé, pedig semmi máson nem változtattam, csak az őrlemény mennyiségén.
Ebből adódóan visszatértem az eredeti mennyiséghez, most a hőfokkal játszok, illetve megpróbálom azt az időt eltalálni levételkor, amikor még nem ég el a kávé.
Egyébként finom, most már nem annyira keserű de annál gyümölcsösebb ízt érzek. Nekem ízlik egyébként, de félve kérdem: jó irányba haladok?
Azóta rájöttél a csínjára?
Bocs, de önző módon engem is érdekel.
Ahha, rá :D
Ki kell tapasztalni. Én vagy félszáz kávét lefőztem, mire finom lett.
A víz mennyiségével nem vacakolok, a szelepig töltöm. Kávét színültig töltöm, de nem tömörítem. Korábban azért köpködött és főzött kevés kávét, mert elszökött a gőznyomás. Az alsó és a felső részt konkrétan megtépem, de így már jó.
Emellett saját magam őrlöm a szemest frissen és az alsó részben előre forralom a vizet, utána összetekerem és tényleg kb 30 mp, közepes fokozaton.
Még annyit, hogy kifigyetem azt is, hogy mennyi lefőtt kávé ideális, így ezt főzéskor figyelem és a megfelelő időben leveszem. Kis dolognak tűnik, de nagyon sokat tudok így játszani az ízével. Ha kb 5 mp-cel előbb lehúzom, nagyon savas lesz, de ha mp-cél később az ideálishoz képest, akkor égett ízű és eltűnnek az aromák belőle. Ennyit számít.
Kávéfőzőt minden használat után elmosom csak vízzel, utána szárazra törlöm.
Isteni kávét tud. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!