Hogy kell sűrűbbé tenni a levest?
Rántás: olajon megpirítasz lisztet zsemleszínűre és beleöntöd a levesbe és elkevered. Vagy lehet úgy is hogy veszel ki a levesből és összekevered majd úgy bele az egészbe vagy ahogy még előttem írták.
Én szoktam úgy is hogy az olajon pirítok apróra vágott hagymát, majd rá a liszt, majd ha kell pirospaprika. De a paprikával vigyázni kell mert könnyen leég és keserű lesz, de ezt írták már előttem.
De van olyan leves amibe viszont habarás kell. Pl gyümölcs leves.
Habarás: kevés lisztet elkeversz kevés tejjel, vagy tejföllel csomómentesre. Itt ajánlatos kivenni a levesből és összekeverni majd bele az egészbe és jól összekeverni. Mivel ez könnyebben összekapja.
De pl gyümilevesnél én szoktam olyat hogy puncs, vagy vanília pudingport keverek össze tejjel, vagy tejföllel csomómentesre és veszek ki levest jól elkeverem, majd bele a levesbe és kevergetem. Így finomabb.
Vagy lehet levest úgy is csinálni, hogy olajon megpirítasz hagymát, majd rá pirospaprika, és rá pl kockára vágott krumpli és felönteni vízzel. Van olyan leves amit így szoktak.
De pl a húslevesbe, csontlevesbe sem kell egyik se. Felteszed vízbe főni a húst, csontot és főzöd amíg a hús megfől. Közben a habot le kell szedni a tetejéről, ez nagyon fontos mert zavaros lesz.
Amikor a hús már valamennyire megfőtt, de még nem teljesen bele a zöldségek és együtt jól összefőzni. Aztán pótolni még vízzel ha elfő, sózni, borsozni, fűszerezni, esetleg kis ételízesítő. Összefőzni és kész.
Ja most olvasom hogy sűríteni akarod. Mindegy arra is válaszoltam. De ha kezdő vagy, remélem ez is jól jön majd a jövőben. Sok sikert!
-Minden ember volt nagyon kezdő. Én is.-
"Rántás: olajon megpirítasz lisztet zsemleszínűre és beleöntöd a levesbe és elkevered. Vagy lehet úgy is hogy veszel ki a levesből és összekevered majd úgy bele az egészbe vagy ahogy még előttem írták.
Én szoktam úgy is hogy az olajon pirítok apróra vágott hagymát, majd rá a liszt, majd ha kell pirospaprika. De a paprikával vigyázni kell mert könnyen leég és keserű lesz, de ezt írták már előttem.
De van olyan leves amibe viszont habarás kell. Pl gyümölcs leves.
Habarás: kevés lisztet elkeversz kevés tejjel, vagy tejföllel csomómentesre. Itt ajánlatos kivenni a levesből és összekeverni majd bele az egészbe és jól összekeverni. Mivel ez könnyebben összekapja.
De pl gyümilevesnél én szoktam olyat hogy puncs, vagy vanília pudingport keverek össze tejjel, vagy tejföllel csomómentesre és veszek ki levest jól elkeverem, majd bele a levesbe és kevergetem. Így finomabb."
A rántás lényege természetesen az, ami az idézetben le lett írva. Azonban így készítve a leves szinte biztosan csomós lesz. Legfontosabb technológiai szabályok: a zsiradékot a liszt teljesen itassa fel. A pirítás (színe, mértéke levesfüggő) állandó keverés mellett kislángnál történjen! Amikor kész, le a tűzről, az esetleges prospaprikát pár másodperccel később beletenni hogy ne égjen le, elkeverni (zsírban oldódik), ezután bele a fokhagymazúzalékot stb, ha szükséges. Ilyenkor a rántás még nagyon meleg, hideg vízzel kell felönteni és gyorsan és ütemesen elkeverni. A már símára kevert rántást kell a forrásban lévő levesbe, annak keverése mellett belecsuragtni, addig a mértékig, amíg sűríteni szeretnénk. Utána ki kell forralni a levest, hogy a lisztíz eltűnjön. Ilyenkor még sűrűsödik egy kicsit, ezt figyelembe kell venni.
Habarásnál mindig a lisztet, pudingport kell az edénybe (bögrébe) tenni. Ebbe kell finoman belekeverni a folyadékot (tejfölt, tejszínt stb) belekeverni, hogy iszapszerű legyen. Erre a többit. Majd a levest le a tűzről. Ebből a nagyon forró levesből azért kell belemertni a habarékba, hogy annak hőmérséklete minél inkább hasonló legyen a forró leveshez. Ekkor, a levett keverésben lévő levesbe kell belecsorgatni a meleg habarást, és utána vissza a tűzre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!