Ráetetett kovász megmentése lehetséges?
ha tudod mennyi votl a kovász és mennyit adtál hozzá, akkor etess rá megint.
tehát ha pl 50 grammokkal dolgozol
50 gr kovász, 50 liszt, 50 víz abból kb 135 gr kovász lesz etetésig (megeszi a lisztet a kovász)
ha ehhez adták 50 lisztet és 50 vizet, akkor ugye 135-50 = 85 gramm hiányban vagy. szóval én a helyedben tennék rá még 85 vizet, 85 lisztet. mint egy rendes etetés csak nagyobb adaggal. persez ez akkor működik, ha pár órája volt max a ráetetés
amúgy az én kovászom állandóan hűtőben van, elfelejtem etetni, szóval sokmindent elrontok és 3,5 éve él és virul. triplájára nő etetés után. semmi baja. szóval amíg nem hagyod berohadni vagy nem keveredik bele idegen anyag, addig nem nagyon kell aggódni
b terv a ráetetésre hogy figyeled és amint az emelkedés után összeesik, etetsz mitnha semmi sem történ volna. ugye azért kell ugyananniy kovász, liszt és víz hogy kb napi 2szer érjen be. mivel neked most sok a kovászod a liszthez képest, hamar meg fog érni. szóval annyi a különbség hogy figyeled és hamarabb eteted
és mielőtt sütnél belőle, a heyledben még várnék 2 rendes etetést. hogy tuti ereje teljében legyen a kovász
úgy hangzik, nem tudod hogy kell a kovászt hűtőzni.
megeteted, vársz kb egy órát (hivatalosan 1-et, én néha semennyit nem szoktam) és akkor kb 1 hétig (kovászfüggő, lehet 5 vagy 9 nap is) nem kell vele törődni. kb 4 nap alatt felmegy és még van pár nap rugalmasság amíg lemegy. utána előveszed, eteted.
ez rra való, ha nem akarnád minden nap 2x etetni
ne úgy tedd a hűtőbe. ha már feljött, annak nem sok értelme van.
szerintem reggel tesd meg normálisan és ha jódarabig nem akarod használni, akkor etetés után rögtön tedd
a hűtő lelassítja a folyamatokat tehát ugyanúgy fel fog menni csak hosszabb idő alatt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!