Kelkáposztából lehet vajon csinálni kovászolt "káposztát"?
Megérkeztek a pirosat nyomogatók. Nem unalmas hobbi?
Lehet, nem biztos, hogy finom lesz.
Hogyne lehetne! Sőt, én szoktam is csinálni, ha tehetem. Bár én jobban szeretem a "fermentálás" vagy az "erjesztés" szót, ugyanis nálam az a megszokás, hogy "kovászolni" általában kenyeret szoktak (na meg uborkát, de az kivétel).
Amiről én beszélek, az Kora nemzeti étele, a kimchi. Nem tudom kedves kérdező, hogy hallottál-e már róla. Alapvetően kémiai szempontból ugyanolyan tejsavas erjedéssel készül, mint pl. az uborka, de az alapját a sok esetben a rizs képezi. Itt egy recept, amihez van magyar felirat is (egyébként a receptet bemutató kedves hölgy az egyik kedvencem, én is tőle tanultam meg többek között - aki egyébént a fiatalos kinézete ellenére ezen a videón már 60 körül volt): https://www.youtube.com/watch?v=eTucCw1w6Ak
Ráadásul kimchit nem csak kínai kelből, hanem a fent megnevezett linkben található valamennyi zöldségből készíthetünk. Akár még kelkáposztából is, csak legyen friss és zsenge - én pl. csináltam már fekete retekből is, a végeredmény brutális volt - főleg erősség és az átható "illat" tekintetében, de többet ért mint bármilyen vitaminkoktél a téli napokban (főleg jó adag gyömbér és fokhagyma miatt ami megy bele, mint általában a legtöbb kimchibe).
Itt egy kis példa milyen változatos tud lenni: [link]
Persze én a Tisztelt Kérdezőt nem akarom rábeszélni semmire, csak gondoltam fölhozom, mint példát. 😉
#6:
Nagyon szépen köszönöm a tartalmas választ! 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!