A tejforralóban nem ég oda a tejberizs ?
Szüleim, nagyszüleim a bonyhádi zománcozott edényekbe sem égették oda a tejet, nekik azért nem érte volna meg a tejforraló, mert nélküle is elboldogultak.
Mostanság meg tele vannak a konyhák mindenféle speciális eszközökkel, gépekkel, amelyek hasznosak, de a sütés-főzés alapja nélkül az eszközök önmagukban nem teszik jobbá az ételt.
Persze, egy vízágyas tejforralóban nem ég meg a tej, mert nem érintkezik közvetlenül a főzőlappal, de sokan képesek nélküle is leégés nélkül elkészíteni a tejberizst, és vannak, akiknek a tejforraló sem segít.
Neked kell eldönteni, hogy érdemes-e megvenni.
Én mindig abban készítem. Beletöltöm a vizet a két fala közé, beleöntöm a rizst meg a tejet, odateszem a gázra, ráteszem a tetejét, és mikor fütyül, leveszem takarékra. Kb. 1 órát szoktam főzni a legkisebb lángon. Azalatt teljesen megpuhul a rizs, utána még állni hagyom, hogy felszívja a maradék tejet. Azért szeretem, mert nagyon kevés figyelmet igényel, "szól", amikor csinálni kell vele valamit (a végéhez meg beállítok időzítőt).
Nem ég le, de a tej tetejénél eléggé rásül az edény falára, azt nehéz lemosogatni. Be szoktam áztatni, úgy könnyebb, de azért akkor is sikálni kell egy kicsit.
Van olyan tejforraló, ami csak egy szimpla, nem zománcozott edény -abban ugyanúgy le lehet égetni a trjet, mint egy zománcozottban.
A vízágyas tejforralók lényehe, hogy a főzőlap nem érintkezik közvetlenül a tejjel, a forró víz nem hevíti túl.
Az enyém kb. így néz ki:
Csak nekem kisebb van, nem 3 literes. A sípot kell letekerni, ott lehet beletölteni a vizet. Pudingot, kakaót is lehet benne főzni. Amíg a víz el nem forr belőle, nem ég le benne semmi, mivel nem tud 100 fok fölé hevülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!