3 órán át szobahőmérsékleten maradt, utána hűtőben tárolt zöldséges rizs fogyasztható másnap?
A főtt rizsben szobahőmérsékleten baktérium szaporodhat el. 2 napra csináltam zöldséges rizst, de sajnos 3 óra elteltével tettem csak a hűtőbe. Azt olvastam, hogy maximum 2 órán át maradhat a konyhapulton, utána már veszélyes. Máshol 1 órát, de volt, ahol max 3 órát írtak.
Vajon ehető még másnap, vagy ki kell dobni?
A legtöbb helyen max 2 órát írtak. Nem tűnik soknak, de a baktériumok életében biztos hosszú idő 1 óra...
Lehet, hogy hagytam már ki hosszabb időre is rizst, amíg erről nem olvastam, és nem lett tőle bajom, de ha épp nincs benne baktérium, akkor nyilván nem számít, meddig volt kint.
Nem akarok betegséget kockáztatni, de pazarolni sem akarok, sem az idő, sem a pénz miatt.
Évszázadokon keresztül nem tartották hütöben a rizst (sem), mert nem volt, söt a legtöbb ázsiai országban ma sem teszik ugyanilyen okok miatt, és mégsem betegednek meg töle!
Nem kell túlságosan eltúlozni az ilyesmit, értelmetlen dolog ennyire félni.
Két óra alatt semmi baja nem lesz, nyugi, nem leszel rosszul.
Ha nagyon aggódsz, akkor szagold meg és tapogasd meg. Ha büdös, vagy nyálkás, akkor inkább ne edd meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!