Meddig kell szikkasztani a kinyújtott tésztát, hogy a cérnametélt szálai ne ragadjanak össze, de ne is törjön el a lap?
Kétféle gépet vettem. Az egyik kinyújtja, több fokozaton át egész vékonyra. A másik cérnametéltet aprít belőle. Szépen kijönnek a szálak,
majd összetapadnak. Ha sokáig hagyom a lapokat szikkadni akkor meg nem szálaira vágja, hanem törik.





Amikor már törik, nyilván nem jó, az összeragadás ellen pedig használhatsz liszt szórást a tésztalapon, semmiképpen ne legyen ragadós.
A szikkasztás ideje a tészta, hőmérséklet, és páratartalom függvénye, a klasszikusan készült metéltet a kerekre kinyújtott tésztából késsel vágták úgy, hogy a tésztát előtte feltekerték, mint a bejglit - tehát annak hajlékonynak kellett lenni, de nem ragadhatott össze, ezért vékonyan belisztezték a feltekerés előtt.





Sikerült eltalálni a megfelelő állagot?
A lisztezés (megszórod, tenyérrel szétsimítod) a tészta felületén képez egy szárazabb réteget, plusz néhány perc szikkasztás után jól vágható, nem ragadós, de még kellően lágy tésztát eredményez.
Ki kell tapasztalni, ahogy azt is, hogy a tésztában milyenek legyenek az arányok, ami a liszt sikér tartalmától, tojások mennyiségétől függően változik, rá kell érezni.
A tésztavágó gép is sarkallatos pont, vannak rossz minőségűek, amelyekkel nehéz szép metélteket vágni, de azt írtad, a tied szépen vágta, csak össze ragadt.
Az ellen a liszt orvosság lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!