Lehet nokedlit készíteni nokedliszaggató nélkül (valamilyen egyéb praktikával)?
Egyáltalán nem sok az az 1 kiló liszt!
3,4 kg a hús! Ha 25 dekát számolok egy adagra, az kb 13 adag.
Lazán kell hozzá 1 kiló lisztről galuska, hogy arányaiban jó legyen!
És igen, vagy nagy lyukú reszelő ami szóba jöhet, de azért az nem tökéletes, mert 1 kg-ról kiszaggatni, az időben se kevés, és a reszelő lyukján nem megy ki olyan jól a tészta sokat kell masszírozni, plusz még közben áll is, a végére úgy be fog állni a tészta mint a gerely!
Őszintén szólva, galuskaszaggató hiányában ekkora mennyiségnél hamarabb csinálnék tarhonyát.
40 év főzés és nagy családnak ipari mennyiségű nokedliszaggatás után ezeket tudom ajánlani, nekem is ezek vannak:
Ez a kisebb lyukú, általában ezzel nyomatom:
Ez a nagyobb lyukú, ezzel "retró" galuskát készíthetsz, de pl sztrapacskához kifejezetten ez kell: (A valóságban nem ennyire óriásiak a lyukak, mint a képen!)
Az elsőnél fontos, hogy legyen akkora fazekad, amire pontosan ráfekszik a pereme. Meglátod gyerekjáték lesz vele 10 kg nokedli!:D
"de csak ha kapok normálisat"
Az baj, hogy az használtan is egy húszas, amivel már normálisan lehet dolgozni, de 60-ért se ritka, amivel több kiló tésztát kényelmesen tudsz szaggatni.
Én otthonra pont fordítva vennék galuskaszaggatót. Annak ellenére, hogy profi dolgokkal szeretek dolgozni, meg a szakmám is ez, szóval a munkahelyemen nem is dolgozom mással.
De otthonra fölösleges, a jobbak se csinálnak csodát.
Azt a tili tolis szart alapból nekifutásból ki kell dobni a p-csába, hiszen a tartály szélességét le kell vonni a "tolható útból", a benne lévő tészta pedig ezen a köztes úton csak ide oda himbálózik, míg a végén "kidolgozódik" amitől egy kiszaggathatatlan gumi lesz.
Csak maga a perforált lemez kell, némi peremmel, és vagy kézzel, vagy habkártyával vagy trokserral átnyomni, minél kevesebb masszírozással, meg ide oda maszatolással.
Vagy ha van olyan ismerősöd, aki dolgozik ilyennel, egy darab rozsdamentes perforált lemezből hajt neked méretre egy olyat ami átér egy nagy lábason, és ennyi.
Emlékszem, volt ez a régi fajta sötétbarna fég-es konvektor, annak még nagyobb lyukú volt a burkolata, mint a mostaniaknak, ahol tanuló voltam, olyanon szaggatták a galuskát. Olyan heti 500 adagot vagy 30 évig...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!