Hogyan kell megcsinalni a paradicsomos gombocot? Az elejetol legyszi irjatok le!
én tegnap előtt csináltam életem első ilyenjét:-) és tök fini lett a férjem kétpofára eszi. Én így csináltam:
1kg darálthúsba tettem két fej apróra összevágott dinsztelt hagymát, fokhagymát, sót, borsot, vegetát, pirospaprikát, ketchupot, piros aranyot, kis chilit és egy tojást és rízst. Én ennyi mennyiséghez 2zacskó főzőtasakosat raktam. Ketchupből nem kell sok én csak az íze miatt raktam bele, a csípőset meg azért mert a férjem szereti. Ha folyamatosan kóstolgatod tudni fogod mikor lesz az íze jó. Ha esetleg nagyon "híg" a massza, önthetsz hozzá zsemlemorzsát picit, hogy jobban összeálljon. Ezeket összegyúrod és gombócokat formálsz belőle.
1liter sűrített paradicsomot felöntesz vízzel és teszel bele oregánot. Én 2-3db marhahúsleves kockát is raktam bele. Ha forr a "lötty" beleteszed a gombócokat. Persze egyszerre nem az egészet. Olyan 3-4részben. Kb 15-20percig kell főzni, ha kész kiveszed. Ha az összes gombóc kész, lisztből és olajból rántást csinálsz, berántod vele a paradicsomos lét. Ha kicsit savanykás, rakhatsz bele cukrot. Összerottyantod, visszarakod a gombócokat és kész.
Szia!
Én úgy szoktam csinálni hogy: Fél kiló darált-húshoz 1 egész tojást, fekete és fehér borsot, kevés pirospaprikát, majorannát, darált hagymát, és darált fokhagymát szoktam rakni. És kb. másfél marék félig főtt rizst. Ezt összekutyulmányozom, majd egy fazékba vizet forralok (inkább kevesebbet mint sokat, ez a gombóc függvénye). Amíg felforr a víz, addig gombócokat csinálok a húsból, majd ezeket a forrásban lévő vízbe engedem. Mindent belerakom, a víznek el kell lepnie a gombócokat (melegvízzel pótolom ha kevés a forrásnak odakészített víz). Kb. 20 percig főzöm forrásban lévő vízben.
Ha kész vannak a gombócok, akkor kiszedem a forró vízből, és egy tálba helyezem.
Egy másik lábosban készítek egy világos rántást, bele egy doboz sűrített paradicsomot teszek (aranyfácán, de nem a legkisebb dobozka, hanem az eggyel nagyobb), meg pirospaprikát, gyorsan összekutyulom (habverővel, mert csomósodhat) és abból a vízből rakok bele, amiben a gombóc forrt. A kívánt állagúra hígitom. Mi főtt krumplival esszük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!