Kinek milyen fűszerek tetszenek töltött csirke töltelékébe és külső bedorzsolesebe?
A legfinomabb (legalábbis számomra) a gödöllői csirkecomb, aminek a töltelékében többek között máj (vagy májkrém) és gomba is van:
Kívülre só, bors, majoranna, meg dobálok a tepsibe fokhagymát, vöröshagymát.
A töltelékbe attól függ milyen, ha gödöllői, és van benne máj, akkor abba is teszek majorannát, az alapon kívül, ha csak sima, akkor só, bors, finomra vágott dinsztelt vöröshagyma, a végén, mikor lepirult, még hozzádobok jó sok petrezselyem zöldet.
(off: 5-ös, viszont ha a tepsit megborítod egy brutál giga mega alappal, hagymával, fokhagymával, sőt, esetleg vegyes zöldséggel, csirkeszárny végekkel, (tudod ami csak csont meg bőr) abból egy olyan alap lesz, hogy elájulsz.
Egy csirkecomb 40-45, egy töltött cs.comb 45-55 perc alatt kb elkészül, ez függ az adott sütőtől is nyilván.
Ez alatt az idő alatt ez az alap nem adja ki az összes "titkot" ellenben a csirkéből beleszivárognak a húsnedvek, ami még erőteljesebbé teszi!
Utána ebben az alapban bármit megcsinálhatsz, további ízesítés nélkül is kiváló végeredményt kapsz... vagy áttöröd szűrőn, vagy ha nincs benne csont, letolod botmixerrel az egészet... olyan mártást tudsz belőle csinálni, hogy egy legegyszerűbb főtt húst is maradandó élménnyé tesz!
Vagy mondjuk nagy cikk hagymákat teszel a tepsibe, és főzöl mellé köretnek sima főtt krumplit, és utána ezzel a sült hagymával kevered össze!
Ha meg kacsacombot sütök, amiből egy vagon kacsazsír kisül... hát az meg a lehetőségek tárházát nyitja meg! :)
(egyébként magába a töltelékbe én se teszek fokhagymát)
)
Amit én szoktam
töltelék:
2 nyers, 2 főtt tojás
8-10 puhára főtt, apróra vágott gesztenye
petrezselyem
tejbe áztatott zsemle
dinsztelt hagyma és gomba
petrezselyem
só, bors, provance-i zöldfűszerek
A csirke belső üregébe almát teszek, nem tölteléket, az csak a bőr alá kerül, meg tepsibe külön.
A csirkére:
só, bors, mustár, méz, paprika, szerecsen dió.
Alá burgonyát és zsírt teszek, egy kis vízzel, így gőzfürdőben sül, amitől nem szárad ki.
Időnként meglocsolom a kifőtt lével is.
1. vagyok. Most néztem vissza a kérdésre.
Eredetileg csak a fűszerezésről volt szó, de írjátok a májat, gombát, stb. Persze, hogy ezek is kellenek bele, úgy a legfinomabb.
Csak a fűszerezésre gondoltam a válaszomban. Ezért írtam, hogy a töltött csirke a többi hozzávalótól lesz finom.
Bolti bizbaszos fűszerkeverékkel nem rontanám el, ez volt a válaszom lényege.
Kérdező, 8.: Gesztenyét pulykába tennék, de én még mindig maradnék a kívül só, belül hagyományos tölteléknél. Semmi flanc.
A gesztenye, gomba (különösen az erdei) is ízt ad, szóval ezért írtam bele.
Csirkéhez is megy, olyan dió-szerű, természetes ízt ad, ami jól megy az ünnep ízeihez.
Sőt, akár narancs lekvárt is tehetsz mellé, kb mint a pulykához az áfonyát, karácsonyra tökéletes.
A gesztenye, ahogy a gomba és a tojás is, frissen a legjobb de 2-3 napot tökre elvan, ha nem akarsz Karácsony után főzni pár napig. 2-3 nap után mondjuk a sima töltelék, hús stb is megindul, én tuti nem enném meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!