Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Volt már olyan valakinek,...

Volt már olyan valakinek, hogy megromlott pl. a (szilva)lekvár, amit eltett télire?

Figyelt kérdés
Jól gondolom, hogy a teteje kezd el romlani....és, ha azt leszedi az ember, a nagyrésze még fogyasztható marad?
2021. szept. 11. 19:23
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Szilva mondjuk pont nem romlott még meg, az inkább szétaszalódik, annyira, hogy a láncfűrész is lefullad benne, aztán megkövesedik, és így nagyjából 9 milliárd év és végtelen közé tenném az eltarthatóságát, bár hozzáteszem, szeretem hagyományosan főzni, fixek meg kütyük nélkül, csak cukorral atom sűrűre. :)


Ami a romlott rész leszedését illeti, hát van a tuti, meg az eu-s változat.

Az a helyzet, hogy ha visszaemlékszem gyerekkoromra, mondjuk barack befőttből nem jelentéktelen mennyiséget ettünk meg úgy, hogy a teteje bizony romlott volt, leszedtük, és mint aki jól végezte dolgát, a többit minden további nélkül megettük.

Se akkor, se utána, senkinek semmi baja nem lett tőle. Ez, tény.


Ugyanolyan tény, mint az, hogy ha egy élelmiszernek a külső felületén megjelennek láthatóan a gombák, (penész gombák) akkor porózusságától, átjárhatóságától függően, (és egy lekvár elég nagy víztartalmú, puha anyag az átjárhatósághoz, és elég jó táptalaj)

a gombák szövevényes szálai az egész élelmiszert átjárják, még ha nem is látszik! Szintén tény. Fertőzött az egész, úgy, ahogy van.


Hogy ez mennyire ártalmas, vagy mi az ingerküszöböd, vagy mennyire kockáztatod az egészséged...

hát az innentől a te dolgod.

2021. szept. 11. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm!! - Én (ffi 60+) most főztem életemben először néhány üveg szilvalekvárt....pontosabban sütöttem. Van egy (de talán több) recept, amely szerint cukor hozzáadása nélkül sütőben sütve lehet szilvalekvárt készíteni. Én a lekvárokat azért nem favorizálom, mert általában sok cukor van bennük. Lehet, hogy a szilvalekvár azért is 'múkod' cukor nélkül, mert annak egyébként alapból is magas a cukortartalma. Az üvegeket (és a tetőket...és a merőkanalat) kifőztem, de tartósítószert nem tettem rá (nem volt itthon)....hát, majd most szerzek egy tapasztalatot, hogy így eláll-e ill. meddig, aztán jövőre már annyival okosabb leszek. Több szilvát most már nem 'lekvározok'....merthogy nincs (ezt, ami volt is úgy kaptam).
2021. szept. 11. 19:59
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha csak néhány üveg van, tedd a hűtőbe. Jelentősen megnöveled az eltarthatóságát!

Max kísérleti jelleggel hagyj kint egyet, hogy meglásd, mit tud a sütős módszer.

2021. szept. 11. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha forrón szedted az üvegekbe és dunsztoltad akkor semmi baja nem lesz. teheted a spejzba a polcra. Szilvalekvárhoz tényleg nem kell cukor. Tartósító sem.
2021. szept. 11. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha beszippantotta a tetejét (azaz nem tudod az ujjaddal benyomni a kupak közepét), akkor valószínűleg nem lesz semmi baja. Ha valamelyik üveg mégis levegős maradt (azaz be tudod nyomni a kupakot), azt tedd a hűtőbe és fogyaszd el mielőbb.

Nem ajánlatos a penészes ételek nem penészes részeit sem elfogyasztani.

2021. szept. 11. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha észreveszed, hogy gyanús, kibontod, leszeded a gyanús részt, átforralod, beteszed az újból kimosott üveget a hűtőbe és kész!
2021. szept. 11. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Mi is megettük gyerekkorunkban ('70-es '80-as évek) az olyan lekvárt, aminek a tetejéről lekapartuk a penészt és semmi bajunk nem lett, de mint az 1-es válaszoló is írta, mostanában azt nyomatják, hogy a penészes tetejű ételt már ki kell dobni. Őszintén: én egy-két éve még volt, hogy a finom lekvár (nem szilva volt, hanem valami ritkább gyümölcs már nem tudom mi) csábitó illata miatt levettem kanállal a penészt a tetejéről és megettem a többi részét, de most már nem tenném ezt...
2021. szept. 11. 23:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm mindenkinek!
2021. szept. 14. 09:07

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!