Mennyi hagymát szoktatok rakni a pörköltbe?
Mostanában egyre többször futok bele ebbe a témába, és érdekel, hogy nagyjából mi a norma.
Én anyumtól tanultam pörköltet főzni, és ő mindig a húshoz (sertés v. marha) mérten azonos térfogatban ad hozzá hagymát (nem tudom hány kg, de jó sok), ezáltal a szaftja mindig nagyon jó bőséges, ízes, szinte pudingos lesz. Mondjuk ő ukrán származású, és otthon tusonkának hívjuk, de mivel átvette a magyar fűszerezést (ugye paprika, paradicsom, bors, kömény és fűszerpapr.), szerintem nyugodtan hívhatjuk pörinek.
Azt vettem észre, hogy a baráti körünkben, vagy például a barátom édesanyja, sokan csak úgy mutatóba pár fej hagymát belekockáznak a sokkal több hús mellé. Jó, jó, nem lesz rossz, de sosem lesz olyan telt, mint anyué, vagy amit megszoktam(?). A szaft általában fűszeres lé marad csak.
Bizton állíthatom, hogy a kevesebb hagymától sem lesz kevésbé édes, szerintem ezt csak fűszerezés és bor kérdése :D
Szóval akkor most hogy van ez? A valódi, IGAZI magyar pörköltnek milyen a szaftja? Vagy ahány ház, annyi szokás és tuti tipp? :D Ti hogy készítetek?
Én fél kilóhoz egy fél hagymát teszek. Nem szeretjük, ha túl hagymás. Bort nem teszek bele. Kerül bele pirospaprika, só, őrölt feketebors, őrölt kömény, egy darabka paprika és egy kis paradicsom. Utóbbi kettőt főzés után eltávolítom.
Én sűrűbb szaftot készítek, tehát csak annyi vízzel öntöm fel a husit, amennyi épphogy el nem lepi.
Nem szoktam annyi hagymát tenni mint húst,de nem is sajnálom belőle.
Kömény nem kell se a csirke, se a disznó pöribe
4es, a disznó pörköltnek nem alap fűszere a kömény. Attól tehetsz bele, de nem alap. Ahogy a bor sem pl., de a marhapörihez igen.
A kömény a gulyás fűszere
Köszönöm a válaszokat, érdekes, hogy mennyire megoszlanak a vélemények. Igaz, a kömény és bor alapvetően a marhához való, de én egy jó sértés lapockához is nagyon szeretem :)
Lényeg a lényeg, akkor nincs olyan, hogy egységesen jó pöri, hanem mindenki a saját ízlése szerint :)
Szerintem ahány ház, annyi szokás. Ki hogyan szereti.
Én pl. a vastag szaftot szeretem, a legminimálisabb zsiradékkal. 1 kg húshoz 3 nagy fej hagyma, 2 paprika (apróra kockázva, mint a hagyma), só, bors, szerecsendió, pirospaprika és a végén az elhagyhatatlan, 6-7 nagy gerezd apróra vágott fokhagyma. (köményt, paradicsomot és bort sosem használok pörköltbe)
Biztos hogy ahány ház annyi szokás. Anyósomnál pl a hús és a hagyma is nagyobbra van vágva. A szaft emiatt hígabb valamivel. De ízre teljesen jó.
Én kisebb kockára vágom a húst is, a hagymát meg amennyire csak lehet, hogy ne legyen véletlenül se darabos a végén, ne is látszódjon. Mennyiségre meg rengeteget teszek bele, talán nem annyit mint ti, de közel. Szerintem így lesz jó sok szaftja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!