Szoktatok-e borravalót adni, és ha igen mennyit?
Legtöbben amolyan íratlan szabályként emlegetik ezt a 10%-ot.
Ti általában mi alapján és mennyit adtok étteremben a pincérnek?
És ha mondjuk házhoz rendelitek az ételt?
Én egyre kevésbé adok borravalót. Nem azért mert smucig vagyok, csak egyre inkább megalázó ez az egész szerintem.
Megalázó neki is, mert úgy számolják a bérét, hogy "úgyis kapsz jattot" meg nekem is, mert én egy szolgáltatásért fizettem, és emellett még nyújtogassam a kétszázast ide-oda amoda. Undorító szerintem.
Bár többségében kártyával fizetek, előre, így nincs pénzügyi kapcsolatom egy futárral pl.
Illetve az egész rendszert nem értem: ő elvégezte a munkáját, ezért a fizetését kapja a munkáltatójától, miért vár el tőlem jattot? Mert elvégezte a munkáját?
Ha elégedett vagyok, akkor természetesen. Ha nem (szerencsére ez eddig nem gyakran fordult elő, akkor egy fillért sem). Általában ketten megyünk, de méregdrága helyekre nem. Nem szőrözünk a 10%-kal, ha a számla mondjuk 8500.-, akkor odaadom a 10-est. Hat rugóra mondjuk 7-et.
Ha futár hozza, az általában pizza, ott is hagyok 2-300 forintot.
Ha étteremben szar a kaja, de a pincér rendes, akkor adok valamennyit. Ha a pincér se..fej, bármilyen is a kaja, akkor semmit.
10%ot étteremben de van hogy 12%...egy 3000 ft-os pia körnél oké a 10%....de ha eleszünk mondjuk 27 ezret, azt felkerekítem 30-ra.
A férjem házhozszállításnál is 10%ot ad...azt én sokallom. Egy pizza kör nálunk 5000 ft....500 ft-ot adni azért mert kiszáll az autóból....a pincér legalább járkál fel alá és kiszolgál.
Amikor csomagot rendelek és azt hozzák, akkor viszont nem szoktam adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!