Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Szoktatok-e borravalót adni,...

Szoktatok-e borravalót adni, és ha igen mennyit?

Figyelt kérdés

Legtöbben amolyan íratlan szabályként emlegetik ezt a 10%-ot.

Ti általában mi alapján és mennyit adtok étteremben a pincérnek?

És ha mondjuk házhoz rendelitek az ételt?

2019. dec. 31. 11:21
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Étteremben újabban megnézem, hogy a számlában van e szervízdíj, ha van nem adok jattot, ha nincs adom a 10%-ot.

Futárnak 200-at adok, de ha nehezet hoz és előzékeny, akkor 500-800-1000-et is.

2019. dec. 31. 14:43
 12/14 anonim ***** válasza:
62%

Hm, és azzal nincs baj, hogy az orvos hálapénzt, a tanár, óvónő évközben akár nagy értékű ajándékokat (sokszor láttam már, hogy repkedtek pedagógusnapra a 10-20 ezres ajándékutalványok pl), a kedvenc dolgozók prémiumot kapnak?

Hiszen ők is csak a munkájukat végzik...

Nem kötelező adni természetesen, de azért “undorítónak”, kvázi elítélendőnek tartani elég durva.

2019. dec. 31. 15:51
 13/14 anonim ***** válasza:
38%
#12 nem tudom felétek mi a szokás, de nekem a fél családom tanár, soha semmit nem kapnak év közben, év végén általában egy cserepes orchideát (azért az max 5000 ft, és már van 5 a házban), mikor leadnak egy osztályt, akkor szoktam "nagyobbat", de az is általában valami nagy ajándéktárgy ami utána csak porosodik valahol elrejtve. utalványt elvétve szoktak kapni, azt inkább ők adják év végén a kiemelkedő diákoknak (könyvutalvány, de sokszor konkrét könyvet adnak)
2019. dec. 31. 20:26
 14/14 anonim ***** válasza:
85%

Na gondoltam, hogy rögtön jön a “nálunk nem is úgy volt/van az”. Hát nálunk meg így volt meg a rokon szülőknél, tanároknál is más iskolákban.

Meg akkor 5000 Ft-os ajándék rendben van tehát, de alkalmanként néhány száz a futárnak (persze csak ha elégedett vele az ember) már nem? De miért? Mindkettő “csak” a munkáját végzi. És nem, nem a pedagógusokat akarom lenézni, hanem a kettős mércét nem értem.

2020. jan. 1. 13:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!