Ha füstölt, de nyers sonkám van húsvétra, azzal mi a teendő?
Mármint logikusan meg kell főzni/sütni, az oké.
Viszont én általában mindig füstölt-főttet veszek, hogy ne kelljen vele vacakolni, szóval még sose csináltam ilyet.
Hogy főzöm meg tehát a húsvéti sonkát? Keresgéltem neten, de csupa nyers sonkás praktika jött szembe, ez meg ugye már füstölt, kötözött, ezt nyilván nem áztatgatom stb. Vagy igen?
Mi vele a teendő?
A hagyományos (házi) nyers-füstölt sonkát, akár kötözött, akár nem, célszerű egy éjszakára beáztatni, hogy ne legyen tömény só.
Majd babérlevéllel, hagymával, szemes borssal felteszed főzni és amikor kész, akkor a vízben hagyod kihűlni.
Viszont, ha csak aromával van megcsapatva, akkor nem kell áztatni, hanem ugyanazokkal a cuccokkal amit fentebb írtam, megfőzöd.
Bár az aromásak általában nem szoktak nyersek lenni, ...így nem is igazán értem...
A "nyers" sonka az a füstölt! (A füstöletlen nyers disznóhús lenne, aminek semmi köze a sonkához!)
Amit nyers sonkaként vettél, azt akkor kell csak áztatni, ha eleve túl sós. Egyébként elég betenni hideg vízbe és lassan megfözni - kilónként legalább egy órát.
Úgy csináld, ahogy a 2.# leírta!
Takarékon főzd, pótold az elfőtt vizet és időnként fordítsd meg.
Tehát akkor a másfél kilós sonkát szimplán belevágom a hideg vízbe, és forrástól számítva főzöm másfél órát? Ennyi?
Nem házi sonka egyébkènt, sparban vettük kötözött sonkának, bükkfával füstölt dió sonka vagy valami ilyesmi neve van, csak ugye benéztük és nem füstölt-főtt, hanem szimplán csak füstölt, ami hőkezelés után fogyasztandó.
Felőlem betoszhatod sima hideg vízbe is, de én az 1-el értek egyet.
Így kell főzni a húsvéti sonkát:
Ilyen amúgy, a spar oldalán nem találom, de ez a bükkfás diósonka, amit itt is írnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!