Szemesborsot próbáltátok már pirítani, pörkölni és aztán ízesítésre, fűszerként felhasználni, milyen tapasztalatokat szereztetek?
különleges ízélményt ad, érdekes módon az őrölt borsot már hiába pirítja az ember olajban, nem jelentkezik e kellemes ízhatás
egyes országokban hagyománya van a bors pirításának, pl india, ott olaj nélkül végzik ezt egy wok szerű edényben.
vigyázni kell azonban, hogy ne pörköljük túl, mert akkor már égett íze lesz, ha viszomt túl hamar befejezzük a pirítást, akkor lényegében ugyanolyan bors-ízű marad, mint volt...
figyelem: a borsszemek a pirítás hatására pattognak, képesek az edényből kipattanni. nálam az egyik a gáztűzhely melletti sarokban lévő pókhálóban landolt, amiről később azt hittem hogy póktojás ...
pörkölés után célszerű lehet valamilyen módon összetörni, hogy aztán az ételbe kerülhessenek a kellemes ízanyagok, erre szolgálhat pl egy porcelán mozsár.
a fekete bors a piperin-tartalmának köszönhetően kedvező antioxidáns és gyulladásgátló hatással rendelkezik, ezenkívül előnyösen hat a koleszterin szintre, a vércukor szintre, az agy valamint a belek egészségi állapotára. továbbá gazdag fitokémiai forrásnak tekinthető az illóolaj, olajgyanta és alkaloid tartalma révén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!