Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Meggylekvár és meggylé készíté...

Meggylekvár és meggylé készítéséről tapasztalatok? És miért habzik ennyire? A hab maga az milyen anyag, miért válik ki?

Figyelt kérdés

Ma csináltam először meggylekvárt. Több receptet elolvastam, de nekem nagyon furcsa, hogy a levével együtt teszik fel főni. Én összeturmixoltam géppel, és így a nagy része ugye lé, azaz a gyümölcs víztartalma, ami főzés közben elfőne, kárba veszne. Szóval nekem ebből meggylé lett, és még a maradék gyümölcshús is tartalmazott egy csomó nedvességet, amit el kellett főzni, de a cukor szépen zselésítette.

Szóval akik már főztek be, azok a levével együtt főzik?

Szerintem pazarlás, csak azért kell órákig főzni, hogy a víz elpárologjon belőle.


A másik dolog, hogy a leszűrt levet betettem a hűtőbe, még egy kis vizet is tettem hozzá, mert sejtettem, hogy elég sűrű lesz. 1-2 óra múlva annyi, de annyi hab volt a tetején... És kemény hab. Ez miért válik ki belőle? A hab milyen része a gyümölcsnek, ami így távozik?

Próbáltam rákeresni neten, de semmi.

(olyasmire gondolok, mint pl. a sárgaborsónál, lencsénél, hogy a habot le kell szedni főzés közben, így kevésbé fog puffasztani a kész étel.)



2019. jún. 25. 20:21
 1/6 anonim ***** válasza:

Azt írod, hogy összeturmixoltad, a turmixolás közben sok levegőt kevertél bele, ami kiválik,felszáll a lé tetejére amikor áll, és sűrű habot képez.

A másik lehetőség hogy elkezdett erjedni, és ezért habzik.

2019. jún. 25. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Maga a hab anyaga, váza az fehérje, ami a sejtek élő anyagát képezi. Előbb a hő hatására denaturálódik, megkeményedik majd a továbbiakban szétesik. Ha sok levegő keveredik bele, akkor az apró buborékok formájában távozik belőle és ez a denaturált fehérje tartja külön a buborékokat (aztán idővel a buborékok fala szétpattan).
2019. jún. 25. 22:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Én minden lekvárhoz való gyümölcsöt becukrozok és egy éjszakát állni hagyom. Ekkor rengeteg levet ereszt reggelre, azt még nyersen leszűröm, üvegekbe töltöm és lefagyasztom, mivel nem használok tartósítószert és nem akarom, hogy megerjedjen.

Utána a gyümölcshúst megfőzöm lekvárnak.

2019. jún. 26. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:

Sajnos fagyasztóban nem nagyon van helyem.


A meggylevet csak kiengeded, és megiszod, vagy csinálsz belőle valamit?

2019. jún. 26. 16:54
 5/6 anonim ***** válasza:

#4

Nálunk csak ivólé, vagy szörpként szódával.

Egyetlen más felhasználását tudom elképzelni még, zselatinnal túrótortára, de azt inkább eperből, málnából készítjük.

2019. jún. 26. 19:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Elültetted a bogarat a fülembe, tettem be 9 csomagot a fagyasztóba. Nyáron el is fogy majd hideg meggylevesbe, nem foglalja majd a helyet egész évben.
2019. jún. 26. 20:08

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!