Ha kalóriát számolok egy húsnál, nyersen vagy sülve számoljam? (olajmentes sütés)
Nyersen pontosabb. Attól függően, hogy mennyire sütöd meg, mennyire csinálsz kérget a külsejére stb., változik, hogy mennyi vizet veszít a sütés során. Szóval 100 g nyers csirkéből nem mindig pontosan 65 g sült lesz.
De a nyersnél is van szórás: ugyanúgy, ahogy az emberek között valaki zsírosabb, valaki soványabb, a csirkék se pontosan egyformák. De ezek a pici különbségek nem számítanak, hiszen a saját kalóriafelhasználásod megbecsülésénél sokkal nagyobb hibát vétesz úgyis.
A 3-nak van igaza.
A sütéskor kicsapódó "víz" nem csak víz, aki nem hiszi, nézze már meg, hogy a tűzhely felett lecsapódó vízgőz milyen zsíros!
Kérdező!
Ha valamihez, ami nyersen 113 kcal NEM ADSZ HOZZÁ semmit, akkor az sülve/főve nem lehet magasabb kcal, mint nyersen, mert a sülés önmagában nem ad plusz kalóriát, sőt, ahogy előttem írták, inkább veszít abból.
Hajlok rá, hogy az előttem szóló 3-4-5-el értsek egyet, de minden egyéb boncolgatás nélkül:
Olyan állapotú étel kalóriáját számold, amilyet megeszel!
Ha te nyersen eszed a csirkemellet(!), akkor a nyers értékkel számolj, ha sülten, akkor a sült értékkel, amennyiben megbízhatónak tartod a feltüntetett számokat!
A zöldségre is érvényes ez, azzal számolj, amilyen állagúan fogyasztod!
Ennek alapján nem is értem, hogy jut valakinek eszébe a nyers húsra szavazni, de az ő dolguk, csak te ne menj utánuk!
#6 Szépen hangzik, és még igaz is lenne amit írsz elméletben, de gyakorlatban hülyeség.
Nincs két egyformán megsütött csirkemell, cukkini stb. Apám még a steaket is cipőtalpnak süti össze , anyósom a csirkemellet is angolosan készíti. Nem lehet készételekre általánosságban megmondani, hogy hány kcal/100g. Persze, a nyersnél is van eltérés csirkemell és csirkemell illetve répa és répa között, de sokkal kisebb, mint az elkészítettnél.
A legpontosabb még mindig úgy, ha a nyers alapanyagokat méri le, számolja ki azok kcal tartalmát, majd így tudni fogja, hogy az egész elkészített ételben mennyi az összes kcal. Mivel a sütéstől az se nem csökken se nem nő, csak a 100g-ra vetített érték változik, ahogyan a víz elpárolog belőle.(egyedül a kisült zsiradékkal lehet kevesebb, ha azt nem eszik meg)
#7
Miről delirálsz itt?
Ki a francot érdekel, hogy a faterod, vagy az anyósod hogy cseszi el a kajákat?
Mi az, hogy "Nem lehet készételekre általánosságban megmondani, hogy hány kcal/100g."?
Akkor ezt ne nekem mondd, hanem a kalóriatáblázatok készítőinek, de nyomatékként hivatkozz az anyósodra!:D:D:D
Általános értékű kalóriatáblázatok vannak - a Kérdező is arról ír - nem pedig Nyers-Sütött-és XY-ék által készített!
Nyilván azzal a kalóriával kell számolni, ami a gyomorba kerül, mert az hasznosul, nem pedig azzal, amilyen felhasználás előtt volt!
7/9-es: látom, nem igazán fogod fel a témát!
HA 100 g csirkemellet megsüt valaki, abból lehet 95 g sülten, meg 50 g sülten, ami azért majdnem dupla annyi kalóriát jelentene a másikhoz
viszonyítva. Olyan kalóriatáblázat nincs, ami úgy adná meg a sült hús kalóriatartalmát, hogy 100 g megsütve 95/50 g-os állapotra.
EZÉRT a nyerset kell számolni, mert ha cipötalppá süti valaki vagy félnyersen eszi, akkor is sokkal inkább reális, mint a valaki által feltett sült érték, ami bármi is lehet, de a valósághoz nem sok köze van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!