Kell a karfiol-levesbe krumpli meg petrezselyem?
Én szárított petrezselymet szoktam tenni bele, de krumplit nem.
Én így szoktam főzni:
A karfiolt, zöldséget (sárgarépa, petrezselyemgyökér), szárított petrezselyemezöldet egy teáskanál sóval, fél teáskanál ételízesítővel és pici borssal felteszem főni (persze jó sok vizet teszek rá). Amikor forr, leveszem a hőfokot közepesre, és hagyom, hadd főjön szépen egy fél órát.
Még a fél óra letelte előtt levestésztát teszek bele, majd elkészítem a rántást, amit szintén a levesbe öntök. Elkeverem, megbolondítom egy-két kanálka tejföllel és kész is! :)
Rántás (ha valaki nem tudná elkészíteni):
Egy kis zsírt megolvasztasz, majd elkeversz benne egy teáskanál lisztet (én réteslisztet használok) és egy fél teáskanál pirospaprikát. Dolgozz gyorsan, mert a paprika szeret leégni! Ezt felöntöd 2 dl előre odakészített meleg vízzel és csomómentesre kevered. Ha ez kész, elzárod a tűzhelyet és a rántást a levesbe kevered. Ennyi. :)
#11
A rántást MINDIG hideg vízzel öntjük fel, csökkentve a csomósodás esélyét az egyetlen "rántás" amúgy alapmártás a bechamel, ami világos vajas rántás FORRÓ tejjel felengedve. (+só fehérbors)
Az ilyen és ehhez hasonló leveseket én mindig lisztszórással sűrítem, a nagyon rövid lében való pároláskor teljesen másként oldódnak ki az íz illetve szín anyagok is, mint ha sok vízben felteszed főni. Minden zsiradék ugyanis ízvivő anyag.
A szárított zöldfűszer közül akad ami használható, (nem ebbe a levesbe) mint a kakukkfű, rozmaring, majoranna, oregánó, lestyán, elenben a szárítottak közül a petrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma még szükség esetén sem nagyon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!