Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » A brokkolit és a karfiolt...

A brokkolit és a karfiolt ugyanúgy kell sütőben sütni?

Figyelt kérdés

Én vszeg a világ leglustább szakácsa vagyok ;) :D , aki ráadásul nem fogyaszt egy csomó mindent, mint pl. tejtermékeket meg glutént meg semmi olyat, ami nem természetes, az egészség jegyében, úgyhogy olajból is minimált, úgyhogy csak bevágnám őket egy tepsibe vagy jénaiba - jól kijönnek egymással? Ugyanannyi idő kell nekik? Olíva olaj, só, bors és ennyi? Működhet?


Tepsi vagy jénai?


Hány fokon?


Lefedve vagy pont, hogy nem?


Melyiktől lesz ropogósabb és minél gyorsabban kész, pláne a tetvesen lassú, használt és vszeg alacsonyabb hőmérsékleten sütő kissütőmmel, mint amit beállítok rajta? :)


Lusta szakács inkább ideír, pláne, ha tutira vágyik és nem kísérletezik. :)


Előfőzni sincs kedvem, mert az is cécós a minimállakásomban. Ki segít? :D



2020. dec. 11. 17:49
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
77%

Bocs, tegnap nem láttam az újabb kérdéseidet.

Ha összeérnek, akkor jobban megpuholnak, de nem fönek, inkább párolódnak a zöldségek.

Ha nem tettél alá papírt/olajat, akkor alul valamennyire leragad, amit mosogatni nehezebb.

Így érthetö a sütöben melegítés, csak nem megszokott.

Alapesetben - jól müködö sütönél - elöször 15-20 percig 150-180 fok között szoktam sütni, utána meg max. ugyaneddig 200 fokon megpirítom a tetejét - de azt látni lehet, hogy mikor jó a szinte, 10 perc után érdemes megnézni.


Egyébként tényleg nagyon régóta fözöcskézek, rettentöen szeretek ezzel foglalkozni, szóval ha bármi kérdésed van, nagyon szivesen megpróbálok segíteni. (Akár privátban is írhatsz, úgy hamarébb észreveszem)

2020. dec. 12. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 A kérdező kommentje:

Köszi szépen, semmi gond, tegnap végül is láttam, hogy a teteje már pirulgat, és az alja mintha pancsban állt volna, nem is értem, hogy miért, miből, mitől, tán levet eresztettek, és így eszembe jutott, hogy kevergetni is kéne, ami külön kihívás a minisütőmben, de persze kivéve, megkeverve, még pár percre visszatéve már amúgy is ehetnékünk volt, pláne azzal a jelszóval, hogy akár nyersen is ehető, megettük kb. a felét, nekem az tűnt fel, hogy azért némi fűszer azért csak hiányzott nekem, mert tényleg semmit nem raktam rá, mára meg maradt a másik fele.


Apropó: honnan tudja az étel, hogy melegítjük vagy főzzük vagy sütjük épp sütőben?


Oké, főzés attól lesz főzés, hogy vmi folyadékban áll vagy csak folyadék, ugye?


A melegítés szemben a sütéssel meg csak idő kérdése vagy hőmérsékleté is?

2020. dec. 12. 16:34
 13/14 anonim ***** válasza:
77%

Az étel nem tudja :), hogy mit akarsz vele csinálni, egysterüen hatnak rá a fizikai szabályok. (Bocs, nem akarok ebbe belemenni, nem kell megijedni!)

Minden esetben höhatásnak van kitéve, attól függöen, milyen magas a hömérséklet, és mennyire gyorsan/lassan hat az ételre, lesz más-más az eredmény.


A fözés általában folyadékban történik, ami ellepi az alapanyagot, ezért egyenletesen melegszik, viszont a táp- és ízanyagok egy része kioldodik a fözölébe. Ez nem feltétlen hátrány, csak maga az élelmiszer valamivel íztelenebb lesz, meg célszerü a fözölevet is elfogyasztani.

A sütés két dolog közös neve, közös jellemzö, hogy az élet sokkal forróbb, mint fözéskör:

1. Serpenyöben/lábasban zsiradékban, az élelmiszer felülete elöszöt megpiruk, kérget kap, ami egyrészt plusz ízt ad (karamellizálódik), másrészt a leve benne marad nagyrészt, ezért koncentráltabb íze marad.

2. Sütöben sütés, ilyenkor nem feltétlen kell hozzá zsiradék, vagy csak egész minimális, másrészt mivel zárt térben van az étel, ezért valamivel egyenletesebben oszlik el a hö, de a amgas hömérséklet miatt ott is keletkeznek pörzsanyagok.

MEg van a párolás, ott az ételek - sok esetben elözetes átpirítás utána - a saját levükben puhulnak meg, az értékes anyagok benn maradnak és az étel ízletesebb, mint föve.

A melegítés lényegében leginkább a párolásnak/fözésnek felel meg, csak rövidebb ideig tart, mert az étel már kész, csak a höfokát kell kellö magasra hozni.


Ahoyg te is tapasztaltad, a zöldségeket nyugodtan lehet erösebben is füszerezni, elbírnak elég sokat, de az is érdekes tapasztalat lehet, ha füszerezés nélkül készíted, egész más élmény lesz.

2020. dec. 12. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm ezt a részletes magyarázatot és minden segítséget mindenkinek!

Másnap és fedél nélküli melegítés után film előtt elfalatozva is jól jött, jó móka volt, bevállalom legközelebb is! :)

Köszi mindenkinek! :)

2020. dec. 12. 20:58
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!