Ajánltok nekem kajákat?
Nem ismerjük az ízlésed, csak tudsz 15 ételt felsorolni, amit szeretsz.
Amit én szeretek, tárkonyos ragu leves, gulyásleves, tökfőzelék, spenót, zöldborsófőzelék, lecsó, chilis bab, rakott kel, muszaka, dubary csirke/sertés, sajtos-paradicsomos csirkemell, tejszínes uborkás csirkemell, pörkölt/csirkepaprikás, bolognai spagetti/lasagne, tojásos nokedli. Levesen, főzeléken kívül mindenhez eszem salátát.
De miért akarod 10 naponta ugyanazt enni?
Ha tudod mennyit szánsz egy hónapban akkor sokkal egyszerűbb.
Mondok egy példát.
Havi 50 ezer a kereted, ebből azonnal vegyél el 10 ezret, amit napi dolgokra költesz, ami friss. Pl.kenyér, kifli, tej, gyorsan romló felvàgott.
40ezerből vegyél ami elàll. Nem kell mindent első honapban, ahogy van pénzed.
Krumpli, répa, fagyasztott zöldségek(borsó, tök, spenót, akármilyen keverék)
Hagyma, fokhagyma, tészta, tarhogya, rizs, zsemlemorzsa, esetleg konzerv gomba, kukorica, üveges paradicsom, fűszerek, liszt, gríz, olaj... Hűtőbe főzőtejszín, tejföl, tojàs.
Te tudod miket szeretsz... halkonzerv, szalàmi, sajt, zöldségek (paradicsom, uborka..) tej,egy üveg savanyúság, lekvàr, méz...
Hús ha épp akciós vehetsz többet,(darált hús pl ezer kajàhoz jó ha szereted, szàrny, olcsó, jó sütni, ràntani, levesnek...) adagolod amennyit szánsz egy főzésre kB és mehet a fagyóba. Màj ha szereted, olcsó, gyors, finom.
Ha ilyen dolgok vannak otthon végtelen fajta kaját el tudsz készíteni. Konkrétan szinte mindent.
És làtni fogod hogy valószínűleg lesz amiből marad következő hónapra is, pl.
Tészta, rizs, zsemlemorzsa, olaj, liszt... Fűszerek, lekvàr...
Bàrhol nézel recepteket ezekből valószínűleg még tudod csinàlni. Ha hiànyzik egy két dolog legyél kreatív vagy hagyd ki simàn. Főzésbe nincs igazán szabály ilyen téren.
Ha pörkölt alapot tudsz csinálni akkor megint rengeteg kaja lehet, kàposzta, paprikàskrumpli, csirkepaprikàs, gulyàs, sima pöri (húsból) vagy gomba,-zöldborsó, tojàspöri...
Tejszínes vagy tejfölös húsok (kapros, gombàs, paradicsomos)
Mézes mustàros
Simàn só, bors és sütöd
Ràntva hús, gomba, karfiol, cukkini
Ehhez mindez jó valami ami otthon van, tészta, rizs, ha van liszted lehet nokedli, zöldségkötet, krumpli hagymàval sütve... Végtelen variàcio.
Daràlt húsból spagetti szósz.
Bàrmilyen rakott zöldség, rizs is van, tetejére tejföl.
Fasírt
Màj baconnel sütve, kenyérrel, savanyúsàggal, salàtàval.
Vagy egy paradicsomos, paprikàs alapon megsütöd, rizzsel.
Tojàsos, kàposztàs, krumplis, màkos, grízes tészta
Főzelékek (szàrazbab, zöldbab, borsó, tök, lencse...)
Meggyszósz, almaszósz
Ezekhez jó fasírt, tükörtojàs, sülthús, sültvirsli, bundàskenyér...
Bàrmilyen levest meg tudsz főzni szinte ezekből. Ràntáshoz is van mindened.
Palacsinàhoz is van mindened a felsoroltakban.
Tejberizs
Fagyasztani is tudsz csomó mindent kis adagokban, tejfölös dolgokat nem igazán szoktak.
Tészta,krumpli se jó felengedve. De pöri, kàposzta pl tökéletes.
1: tojásleves,túrós tészta,szendvics
2:frankfurti leves,sárgaborsó főzelék,fasírt
3:tésztásbab leves,gombafelfujt,muffin
4:palóc leves,grízes tészta,virsli
5:paradicsomleves,rakott krumpli,körözött,
6:csontleves,rizseshús,süti
7:rántott leves gyönggyel,kelkáposzta főzelék,tükörtojás
8:Krumplileves,káposztás tészta,tepertőkrém
9:Brokkolikrémleves,rántott hús,sültkrumpli
10:tarhonya leves,rakott karfiol,műzli
11:gulyásleves,pizzaszelet
12:habartbableves,tojásos nokedli,uborka saláta
13:zöldségleves,hentes tokány,tepertő
14:fokhagymakrém leves, paprikás krumpli,meggyes piskóta
15:raguleves,tökfőzelék,sült párizsi
16: sárgaborsóleves,párolt hal,burgur
17: kukorica leves,borsó főzelék,szafaládé
18:zelkerleves,chilis bab,szendvics
19:grízgaluskaleves,lecsó,padlizsánkrém
20:korhelyleves,borsoshús körettel
21:gombaleves, tejfölös máj, pirítós
22: gyümölcsleves,disznótoros,
23:minestroneleves,rakott tészta
24:húsleves,virslis pogacsa
25: pandúr leves,bundáskenyér
26:tejszínes csirkeragu leves,gofri,palacsinta
27:lebbencsleves,paradicsomos káposzta,májkrém
28:zöldbab leves,zúzapörkölt,fonott kalács
29:halászlé,lekváros kenyér
30:savanyú a leves,spagetti,főtt tojás
31:ikraleves,hamburger
Eloszor is ne a naptari napok szamahoz keress recepteket, hanem számold ki mennyit tudsz kajara kolteni egy nap es ehhez a kerethez keress megfelelo recepturat.
Masfelol mindig vedd figyelembe, hogy az évszaknak megfeleloen melyek az aktualis alapanyagok, mert ezek mindig a legolcsobbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!