Az élesztőt fel akartam futtatni langyos vízben cukorral és nem volt hideg a helyiségben. Vajon miért nem sikerült?
Sajnos a friss és az instant élesztõ is meg tud buggyanni. Néha ugyanabból az egységcsomagból két kockából csak egy jó. Pont ma este vágtam ki én is az elsõ adagot, és most alig maradt tej a reggeli kávémhoz 😩
Ez a célja a felfuttatásnak, hogy megtudd él-e az élesztõgomba, de anélkül, hogy egy csomó lisztet, tojást, satöbbi hozzávalót kidobnál.
Ami miatt nem fut fel:
-túl hideg van, huzat, a tál kihûti a tejet. 21’C alatt vegetál csak
-túl meleg a tej, kvázi megfõzted szegény élesztõ gombákat. 53’C már kinyírja õket
-nincs elég cukor, amit ehetne az élesztõ
-mielõtt megvetted volna, már döglött volt, pl tárolás vagy a csomagolás defektje miatt
-lejárt a szavatossága
-túl korán sóztad meg. A só lassítja az élesztõ mûködését.
Én biztos ami biztos dupla adagot szoktam venni, hogy ne sütés közbe derüljön ki, hogy mehetek vissza a boltba.
Köszönöm a válaszokat! :-)
Egy nappal később is sütöttem pogácsát, az élesztőt betettem előmelegített sütőbe, de hamar ki is vettem (nehogy átessek a "ló túloldalára".) Így sikerült!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!