Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell élesztőt futtatni?

Hogyan kell élesztőt futtatni?

Figyelt kérdés

2015. febr. 7. 13:58
 1/8 anonim ***** válasza:
cukor és tej vagy melegvíz
2015. febr. 7. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
És tésztát keleszteni?
2015. febr. 7. 14:19
 3/8 anonim ***** válasza:
Először az élesztőt kevés cukorral tejjel felfuttatod. Amikor ez meg van, akkor hozzá kevered a liszthez meg a többi hozzávalókhoz. Miután ez is meg van, akkor össze gyúrod a tésztát és ez után fogod ezt megkeleszteni. fél óra, egy óra hosszat keleszted egy tálba egy konyharuha alatt. Ez alatt a várakozás alatt szépen felfog dagadni a tésztád.
2015. febr. 8. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Ahogy a 3-as írja! Ami abból kimaradt: mindezt fűtött, meleg helyen. Tehát hiába akarod az élesztőt-tésztát keleszteni egy fűtetlen spájzban, kamrában, hideg szobában stb. stb.
2015. febr. 9. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

nos. az élesztő 28 fokon fejti ki hatását.

a só megöli.

a cukor, a tej segíti az életre kelést.

természetesen a liszt se legyen 25 foknál hidegebb ezt sütőben 50 fokra állítva könnyen el lehet érni persze ne 50 fokos hanem langyos.20..25 26 fokos már jó.az aszkorbinsav 1 mokkáskanál max 1-2 kg liszthez (egyébként 10gr 100 kg-hoz, nagyüzemben ami ha jól számoltam : 100 mg /kg liszt.a z élesztőnél is 200 kg tésztához 20 kg kovász és ahhoz 15 deka élesztő egészen mások az arányok, mint otthon de 1 kiló liszthez sosem kell 5 deka élesztő max 3-4 ha nincs benne aszkorbinsav (C-vitamin) L-aszkorbinsav, szakad a tészta, és morzsálódik amit sütsz.a gyúrás akkor kész, ha nem ragad rá a kezedre, se a deszkára - a tál előkészítésre "összekeverésre való.a többi a deszkán történik.van aki as deszkán lisztből készít "tálat" és kész.

2015. febr. 10. 08:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim válasza:

Az élesztőt be kell fogni egy ügető kocsiba, és ügetésre késztettni!

Vagy az Él Esztő nevű hölgyet jó pénzért kiállítod asarora és ez által futtatod..

Már bocs! de felett kérdésere a 9 éves unokám is tudja a helyes választ. A nyóc általános azért megvan?

2015. febr. 12. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 bárándi válasza:
Osztom a 4-es véleményét, de természetesen hideg helyen is megkel a tészta csak a szokásos átlag 1 óra helyett, 14-16 óra is kell neki.
2015. febr. 14. 07:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Én nem szoktam, csak simán belegyúrom a tésztába. Így egy kicsit több idő kell neki, míg felszaporodik benne, de ugyanúgy megkel. Szerintem teljesen felesleges a felfuttatással pepecselni.
2015. febr. 19. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!